EZ
The Balvenie French Oak
Energetyzująca whisky single malt finiszowana w beczkach po winie z winiarni francuskich z rejonu Charantes.
Pineau des Charantes to rodzaj wzmacnianego wina, wytwarzanego z niesfermentowanego soku winogrono-
wego, do którego dodaje się koniak. Pineua des Charantes jest podobny do koniaku pod względem produkcji
i smaku, co pozwala podkreślenie słodkich i owocowych akcentów w The Balvenie.
NOS
Pięknie zbalansowane lekkie kwiatowe nuty lotosu i kwiatów geranium łączą się z nutami świeżej trawy i obranej
skórki jabłka.
SMAK
Energetyzujące nuty pikantnej skórki cytryny i grejpfruta spotykają się z delikatną i subtelną
słodyczą glazurowanych owoców oraz z korzeniem imbiru.
FINISZ
Krótki i orzeźwiający.
SINGLE MALT SCOTCH WHISKY
Distilled at
THE BALVENIE
CARIBBEAN CASK
EXTRA MATURED IN RUM CASKS
14
AGED
Distillery, Banffshire
SCOTLAND
YEARS
Further maturation in CARIBBEAN RUM
casks enhances The Balvenie's vanilla
notes whilst adding SPICY AROMATIC
qualities to the whisky.
HE BALVENIE DISTILLERY COMPANY
IE MALTINGS, DUFFTOWN, BANFFSHIRE,
SCOTLAND AB55 4BB.
prow
EST: 1892
43%
FAST
SINGLE MALT SCOTCH WHISKY
Distilled at
THE BALVENIE
Distillery Banffshire
FRENCH OAK
FINISHED IN PINEAU CASKS
AGED
IO
YEARS
David Stewart
M
THE BALVENIE MALT MASTER
THE BALVENIE DISTILLERY COMPANY. BALVENIEMALTINGS
DUFFTOWN BANFFSHIRE,
SCOTLAND A855 468
EST. INT
CUR
The Week of Peat
The Week of Peat to jedna z trzech propozycji z serii The Balvenie Stories. Jest to torfo-
wa 14-letnia szkocka whisky single malt, zainspirowana przez kierownika destylarni
lana Millara. Przez tydzień każdego roku destylarnia tworzy torfową whisky z torfu
Speyside, czego efektem są ekspresje, które wprowadzają pachnące nuty dymu do
klasycznego profilu smakowego Balvenie.
NOS
Delikatnie słodki dym torfowy zbalansowany lżejszymi akcentami kwiatowymi i lekkimi
nutami miodu karmelowego.
SMAK
Aksamitny i okrągły w smaku z dymem torfowym, który równoważy aromaty cytrusów,
dębowej wanilii i miodu kwiatowego.
FINISZ
Delikatnie dymny z długo utrzymującą się słodyczą kremu waniliowego.