PONIEDZIAŁEK–SOBOTA 14–19.06
NADZIANE
smakiem!
-20%
399
499
Młoda
kapusta biała
Sztuka
GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY
SKŁADNIKI
• główka młodej kapusty
• 100 g kaszy pęczak
• 500 g mięsa mielonego, np. z indyka
• 1 l bulionu
• 1 duża cebula
• olej do smażenia
• koperek
• sól, pieprz
PRZEPIS
Ugotuj pęczak i przestaw do ostudzenia.
W tym czasie pokrój cebulę w drobną kostkę
i podsmaż na złoto na oleju.
Posiekaj drobno koperek.
W dużej misce wymieszaj pęczak, cebulę,
mięso mielone i koperek na zwartą masę.
Dopraw solą i pieprzem.
Z kapusty wytnij głąb, sparz liście i usuń
ewentualne zgrubienia. Na każdy liść
nałóż porcję farszu i zawijaj gołąbki –
do wyczerpania farszu.
Garnek wyłóż liśćmi kapusty i ułóż na nich
gołąbki. Zalej gorącym bulionem (możesz
go zastąpić gorącą posoloną wodą) i gotuj
pod przykryciem na małym ogniu.
Po ok. 20–30 min gołąbki będą gotowe.
Podawaj z ulubionym sosem,
np. pomidorowym lub pieczarkowym.
Informacja dotyczy wskazanego terminu i posiadanego zapasu (aktualna do czasu jego wyczerpania). Zastrzega się prawo do pomyłek i błędów w druku.
W takiej sytuacji ceny lub cechy towarów w gazetce/na stronie internetowej mogą być niezgodne z cenami i cechami oferowanymi w sklepach.
3