Gazetka ALDI Styczeń 2022 - GAZETKA NIEAKTUALNA *

* Dotyczy tych sklepów ALDI

Zobacz więcej

Produkty w tej gazetce

 
SYLWIA MAJCHER OD LAT DZIAŁA W POLSCE NA RZECZ ZERO WASTE Napisała kilka bestsellerowych poradników i książek m.in.: „Wykorzystuję, nie marnuję. 52 wyzwania zero waste”, „Samotny banan”. Prowadzi także warsztaty poświęcone ekologii i niemarnowaniu. Na swoim Instagramie edukuje i inspiruje do bardziej zrównoważonego życia. Nam opowiedziała o swoich początkach z niemarnowaniem. TIPY ZERO WASTE SYLWII MAJCHER W KUCHNI Wykorzystywanie warzyw i owoców od trzonka do korzonka. Doceniam liście, natki, a czasem nawet obierki. Mają wiele wartości odżywczych, więc szkoda je marnować. W ŁAZIENCE Polubiłam kosmetyki w kostce – szampon, mydło i odżywkę. Są bardzo wydajne i nie generują kolejnych plastikowych opakowań. Dbam też o to, by nie marnować wody. Zakręcam kran przy myciu zębów (to oszczędność nawet 15 litrów jednorazowo), częściej wybieram prysznic niż kąpiel w wannie (szybki prysznic to 50 litrów wody, kąpiel w wannie nawet 3 razy więcej). W OGRODZIE Jestem fanką deszczówki, która idealnie nadaje się do podlewania trawnika i kwiatów. Balkonowe rośliny warto podlewać niesoloną wodą po gotowaniu ryżu, makaronu czy ziemniaków. 12 SKĄD ZAINTERESOWANIE RUCHEM ZERO WASTE? To potrzeba wynikająca z nadmiaru. Byłam wychowywana w domu, gdzie funkcjonował niemal obieg zamknięty, rzeczy dostawały drugie życie, moi dziadkowie mieli niewielkie gospodarstwo, więc uczyli nas szacunku do ziemi. Jednak gdy rozpoczęłam życie na własny rachunek, sporo z tych rodzinnych wskazówek z premedytacją ignorowałam, bo wydawały mi się zbyt ograniczające. Robiłam nieprzemyślane zakupy, wyrzucałam jedzenie, które przestawało cieszyć się wzięciem, nie zwracałam uwagi na sposób przechowywania. Efekt mnie zmęczył, więc z pokorą wróciłam do korzeni, patentów obu babć, które są dla mnie prekursorkami idei zero waste. One dbały o środowisko, gotowały w rytmie sezonu, nie marnowały dużo wcześniej niż hasło zero waste tak intensywnie wybrzmiało. JAKIE BYŁY TWOJE POCZĄTKI, OD CZEGO ZACZYNAŁAŚ? Od porządków – najpierw tych w kuchni, gdzie zaczęłam przede wszystkim troszczyć się o wykorzystanie produktów, jakie przynosiłam ze sklepu. Przez długi czas gotowałam chaotycznie, a okazało się, że robienie domowego jadłospisu niesamowicie ułatwia kulinarną organizację. Dzięki planowaniu zyskałam więcej czasu oraz pieniędzy, skutecznie zapanowałam nad jedzeniowym rozgardiaszem. Jeden z szefów kuchni powiedział mi kiedyś, że lodówka to jest nasz biznes i warto o niego dbać, żeby nie mieć niepotrzebnych strat. Zastosowałam tę radę w praktyce i bardzo polecam. Po opanowaniu bałaganu w kuchni nabrałam apetytu na więcej. Chciałam uporządkować także przestrzeń wokół. Zaczęłam oddawać przeczytane książki, nieużywane zabawki dzieci, znacząco zredukowałam garderobę. Pozbyłam się jednego auta, w mieście najchętniej wybieram rower i komunikację miejską. Czytam etykiety na opakowaniach i tam, gdzie się da – szukam alternatywy dla jednorazowości i plastiku.

Inne gazetki ALDI

Najnowsze gazetki