Zupa ramen z owocami morza
Składniki:
Bulion
- 1 litr bulionu dashi
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 80 ml mleka kokosowego
-1 łyżka oleju sezamowego chili
- 1/2 łyżeczki przyprawy shichimi togarashi
Dodatki
- ok. 200 g mrożonej mieszanki owoców morza
- 250 g makaronu ramen lub chow mein
- kiełki fasoli mung
- pokrojone na cienkie paseczki prasowane nori
(jak do sushi)
- 1/3 marchewki
- szczypiorek
Sposób przygotowania:
Owoce morza rozmrozić i opłukać. Zagotować bulion dashi, dodać pastę curry, mleko kokosowe, olej sezamowy chili,
przyprawę shichimi togarashi. Dokładnie wymieszać, najlepiej rózgą.
W gotujący się na małym ogniu bulion włożyć świeży makaron i po podgrzaniu porozdzielać go na pojedyncze kluski.
Jeśli używamy suszonego makaronu, należy go wcześniej oddzielnie ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Dodać owoce morza i gotować ok. 2 minuty, aż będą miękkie.
Wyłożyć do misek, dodać kiełki fasoli mung, paseczki nori i obraną oraz pokrojoną w słupki marchewkę, posypać
szczypiorkiem.
399
3299
269
1 szt.
Kiełki fasoli mung
kraj pochodzenia: Polska
150 g
cena za 1 kg = 17,93
1 szt.
Owoce morza mrożone
glazura 20%
Meduza
800 g
cena za 1 kg = 41,24
Udon
Sushi
Nori
200
349
49
Mal
915
Raman
Makaron udon/ramen
De Care
200 g
cena za 1 kg = 17,45
Listki prasowanych alg
morskich
AB Food
11 g
cena za 1 kg = 408,18
Liście prasowanych alg
morskich
De Care
18 g, 8 szt.
cena za 1 kg = 508,33
E.Leclerc L 09