Świeże porcje
MIĘSA
8
wtorek - poniedziałek
Czasem ma się ochotę na coś
konkretniejszego. Może tym razem
goloneczka? Wstępnie obsmażona
na maśle klarowanym, a następnie
pieczona z porem i kroplą najsłodszego miodu, z dodatkiem jabłkowego
cydru. I apetyt już zaspokojony.
Golonki w cydrze
z jabłkami i porem
SKŁADNIKI:
2 golonki z indyka
sól
1 łyżka masła klarowanego
1 duży por
200 ml cydru
1 łyżka miodu
pieprz
Golonki doprawiamy solą
i pieprzem, i obsmażamy
na maśle klarowanym.
Pora tniemy wzdłuż na
paski. Na dnie naczynia
żaroodpornego układamy
pora, na nim golonki,
dodajemy cydr z miodem
i pieczemy pod przykryciem
godzinę w 180 stopniach.
Po godzinie zdejmujemy
pokrywkę i pieczemy
40 minut w 160 stopniach.
13 – 19 kwietnia
99
1 KG
Golonka z indyka