14
WIELKANOCNY BAJGIEL
Z JAJKIEM W KOSZULCE, ŁOSOSIEM
I MAJONEZEM CHRZANOWYM
Czas: ok. 45 minut + ok. 2 godzin na wyrastanie ciasta
autorką przepisów jest BEATA ŚNIECHOWSKA
Składniki na 4 porcje
bajgle
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
5 g suchych drożdży
½ łyżeczki soli morskiej
ok. 150 ml wody
1 żółtko
sezam, czarnuszka, sól morska, rozmaryn,
siemię lniane itp. do posypania
sól, pieprz
majonez chrzanowy
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka świeżo startego chrzanu
starta skórka cytryny BIO
sól, pieprz
dodatki
4 liście sałaty
4 plastry łososia wędzonego
garstka ulubionych kiełków
4 jajka
50 ml octu winnego
Bajgle
Suche składniki na bajgle przesypać do miski,
wymieszać z wodą, wyrobić gładkie ciasto
(ręcznie lub w mikserze z końcówką do wyrabiania
ciasta). Uformować kulę, włożyć do miski
wysypanej mąką, przykryć bawełnianą ściereczką
i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
Ciasto podzielić na 4 części, uformować okrągłe
bułeczki, zrobić dziurki w środku i rozciągnąć,
aby powiększyć otwór. Rozłożyć na podsypanej
mąką desce, przykryć ściereczką i odłożyć
na 15–20 minut. Po dwa bajgle wkładać
do szerokiego garnka z wrzącą wodą i gotować
po 1 minucie z każdej strony. Wyłowić łyżką
cedzakową na bawełnianą ściereczkę,
posmarować rozmąconym żółtkiem, posypać
ulubionymi dodatkami. Bułki piec w temperaturze
190°C przez ok. 18 minut. Po upieczeniu wystudzić
na kratce, przekroić w poprzek.
Majonez chrzanowy
Majonez wymieszać z chrzanem i skórką
z cytryny, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Dodatki
W garnku zagotować wodę, wlać ocet.
Zakręcić „wirek” w wodzie, wbijać w sam środek
po kolei jajka i gotować, aż białko się zetnie,
a żółtko będzie płynne. Jajka wyjąć ostrożnie
łyżką cedzakową.
Propozycja podania
Rozkrojone bajgle posmarować majonezem
chrzanowym, ułożyć liście sałaty, plastry
wędzonego łososia, jajka w koszulce, posypać
ulubionymi kiełkami.
Das_Gute_Leben_2021-Q1_10-15.indd 14
08.02.2021 14:17:17