27
Zakładamy zielnik
Zioła są nie tylko niezbędne w kuchni, ale też odpowiednio skomponowane staną się przepiękną dekoracją ogrodu,
tarasu czy balkonu i wypełnią swoją wonią otaczającą przestrzeń.
Bazylia
Jednoroczna, pochodząca z Indii roślina bogata
w witaminy K, A, C, E, B6, a także minerały. Działa
przeciwskurczowo, poprawia pracę układu trawiennego,
nerwowego i odpornościowego. Jest doskonałym dodatkiem
do sałatek i sosów pomidorowych. Łatwa w uprawie. Wymaga
stanowiska ciepłego, słonecznego oraz osłony przed silnymi
wiatrami i ulewami.
Pietruszka
Dodawana do zup, sałatek, zapiekanek, dań warzywnych
i mięsnych. Natka pietruszki jest bogata przede wszystkim
w witaminy A i C. Wzmacnia odporność, uszczelnia naczynia
krwionośne, dobrze wpływa na wzrok i skórę, pomaga w leczeniu
anemii. Uprawa pietruszki nie jest wymagająca, wystarczy
odpowiednia, zasadowa ziemia i dobrze nasłonecznione miejsce.
Mięta
Orzeźwiający dodatek do napojów, deserów i sałatek. Liście mięty
bogate są w żelazo, magnez i fosfor. Mięta jest też źródłem witamin
A i B3, a zawarte w niej przeciwutleniacze i kwasy fenolowe działają
odkażająco. Wspomaga trawienie, łagodzi bóle żołądkowe, działa
rozkurczowo, a olejki eteryczne w niej zawarte poprawiają drożność
dróg oddechowych. Roślina lubi miejsca półcieniste i żyzną, lekką
i przepuszczalną glebę. Pamiętajmy, by nie przesuszać podłoża.
Oregano
Obowiązkowy składnik sosów pomidorowych, wytrawnego ciasta
drożdżowego, pasuje też do sałatek, mięsa i warzyw. Oregano
poprawia trawienie, ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Lebiodka pospolita, bo taka jest biologiczna nazwa
oregano, jest rośliną wieloletnią, która wymaga przepuszczalnej
gleby i stanowiska słonecznego. Jest mrozoodporna, trzeba jedynie
pamiętać, by na wiosnę mocno przyciąć jej część naziemną.
Das_Gute_Leben_2021-Q1_s26-27.indd 27
08.02.2021 14:35:58