Lunch:
Awokado z sałatką
z tuńczyka
20 min
4 porcje
łatwe
SKŁADNIKI:
1 puszka tuńczyka kawałki
w sosie własnym
2 awokado (dojrzałe)
2 łyżki majonezu stołowego
1⁄2 cytryny
1⁄2 puszki kukurydzy
konserwowej
1 mała czerwona cebula
8 oliwek czarnych drylowanych
4 kromki chleba
pełnoziarnistego tostowego
sól i pieprz do smaku
Majonez
stołowy
260 g, 2,49 zł
(9,58 zł/1 kg)
PRZYGOTOWANIE
Awokado rozkrój na pół. Z każdego
usuń pestki. Łyżeczką wyjmij część
miąższu, pozostawiając przy skórce
warstwę około 1 cm. Do miseczki
przełóż miąższ z awokado, odsączonego z zalewy tuńczyka, posiekaną
cebulę, kukurydzę, sok wyciśnięty z połówki cytryny i majonez.
Wszystko wymieszaj widelcem. Chleb
tostowy przygotuj w tosterze. Każdą
kromkę przekrój na dwa trójkąty.
Do połówek awokado nałóż łyżką
sałatkę. Udekoruj pokrojonymi w plasterki oliwkami. Podawaj z tostowymi
trójkącikami. Smacznego!
LEWIATAN RADZI: Zamiast
tostowych grzanek możesz
zaserwować potrawę z krakersami solonymi. To smakowite
połączenie!
Tuńczyk
kawałki w sosie
własnym
170 g, 4,99 zł
(29,35 zł/1 kg)
ada na ostro
l
o
k
Ce
Deser:
Czekolada na ostro
25 min
4 porcje
łatwe
SKŁADNIKI:
Mleko
UHT 3,0%
1 l, 2,39 zł
3 tabliczki czekolady gorzkiej 70%
1⁄2 l mleka UHT 3%
200 ml śmietany kremówki 30%
1⁄4 łyżeczki chili w proszku
1 pomarańcza
PRZYGOTOWANIE
Czekolada
gorzka 70%
100 g, 3,99 zł
(39,90 zł/1 kg)
LEWIATAN RADZI: Jeśli obawiasz
się, że czekolada będzie dla Ciebie
za mało słodka, możesz dodać łyżkę
lub dwie miodu.
W garnku podgrzej mleko i śmietanę,
nie dopuszczając do wrzenia. Czekoladę pokrusz na mniejsze kawałki
i wrzuć do garnka. Dodaj chili. Na
małym ogniu podgrzewaj dalej,
aż czekolada się rozpuści. Zetrzyj
skórkę z połowy pomarańczy. Drugą
połówkę pokrój w ósemki. Przelej
czekoladę do kubków, posyp startą
skórką i udekoruj ósemkami pomarańczy. Smacznego!
11