Gazetka Lewiatan - 15.07.2021 - 28.07.2021 - GAZETKA NIEAKTUALNA *

* Oferta ważna tylko w sklepach wymienionych w tym katalogu.

Produkty w tej gazetce

 
Pie c wica wiepr owa d ę l wm po a on ie nac ary LEWIATAN RADZI: Pieczoną polędwicę podawaj z tłuczonymi z masłem ziemniakami przyprawionymi majerankiem suszonym oraz ze zmieszanymi, gotowanymi, zielonymi warzywami – fasolką, brokułem, cukinią. Smacznego! Pieczona polędwica wieprzowa w marynacie miodowo-czosnkowo-musztardowej 60 min 4 porcje średnio trudne SKŁADNIKI:  1 polędwiczka wieprzowa (ok. 500-600 g)  120 ml/8 łyżek miodu wielokwiatowego  100 ml oleju rzepakowego  6 łyżek musztardy delikatesowej  3 łyżki sosu sojowego  1 łyżka soku z cytryny  1 łyżka posiekanej natki pietruszki  1 łyżeczka czosnku granulowanego  kilka ziaren pieprzu czarnego ziarnistego  1⁄2 łyżeczki soli Pr yprawianie w Lewiatanie ma... WIELE SMAKÓW PRZYGOTOWANIE Do miseczki wlej olej, miód, sos sojowy oraz sok z cytryny. Dodaj musztardę, natkę pietruszki, czosnek granulowany, pieprz (wcześniej rozgnieć go w moździerzu) i sól. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszaj, by całość nabrała jedwabistej konsystencji. Włóż polędwicę do dość dużej miski i zalej przygotowaną marynatą (1⁄3 marynaty odstaw z powrotem do lodówki). Obróć ją kilkakrotnie, by marynata dobrze się rozprowadziła na całym mięsie. Umieść w lodówce na co najmniej godzinę, a jeszcze lepiej na 6-8 godzin, by polędwica była bardziej aromatyczna. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180-200 st. C. Wyjmij mięso z lodówki, by nie było zimne w momencie wkładania do piekarnika. Naczynie żaroodporne nasmaruj olejem. Przełóż do niego polędwicę wraz z marynatą. Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz około 25-30 min. Następnie wyjmij naczynie z piekarnika, zdejmij folię, pędzlem rozprowadź na mięsie pozostałą część marynaty i piecz, bez przykrycia, jeszcze około 5-10 min, aż na powierzchni mięsa miód się skarmelizuje i z marynaty utworzy się rodzaj chrupkiej glazury. Po wyjęciu z piekarnika odstaw mięso w ciepłe miejsce na 5 min, by „odpoczęło”, zanim przełożysz je na półmisek i pokroisz w plastry. Smacznego! PRZYPRAWA KEBAB-GYROS – to kompozycja różnych przypraw, idealna do mięs. Wystarczy szczypta, by nadać jedzeniu wyjątkowy, pikantny posmak charakterystyczny dla kuchni tureckiej. Olej rzepakowy 900 ml, 4,59 zł (5,10 zł/1 l) Miód wielokwiatowy 370 g, 7,99 zł (21,59 zł/ 1 kg) Musztarda delikatesowa 190 g, 1,39 zł (7,32 zł/1 kg) NOWOŚĆ! Folia aluminiowa super mocna, tłoczona 10 m, 3,99 zł (0,40 zł/1 m) PRZYPRAWA DO KURCZAKA – to perfekcyjnie dobrana mieszanka przypraw ziołowych i korzennych, wydobywająca z potraw z drobiu wyśmienity smak i aromat oraz… nutkę tradycji. PRZYPRAWA DO POTRAW UNIWERSALNA – to mieszanka suszonych warzyw oraz aromatycznych przypraw, dzięki którym możemy nadać potrawom bardziej wyrazisty smak i aromat. WKRÓTCE W OFERCIE! Przyprawa do kurczaka 25 g, 0,89 zł (35,60 zł/1 kg) Przyprawa do potraw uniwersalna 200 g, 1,49 zł (7,45 zł/1 kg) 13

Inne gazetki Lewiatan

Najnowsze gazetki