Pie
c
wica wiepr owa
d
ę
l
wm
po
a
on
ie
nac
ary
LEWIATAN RADZI: Pieczoną polędwicę podawaj
z tłuczonymi z masłem ziemniakami
przyprawionymi majerankiem suszonym
oraz ze zmieszanymi, gotowanymi, zielonymi
warzywami – fasolką, brokułem,
cukinią. Smacznego!
Pieczona polędwica
wieprzowa w marynacie
miodowo-czosnkowo-musztardowej
60 min
4 porcje
średnio trudne
SKŁADNIKI:
1 polędwiczka wieprzowa
(ok. 500-600 g)
120 ml/8 łyżek miodu wielokwiatowego
100 ml oleju rzepakowego
6 łyżek musztardy delikatesowej
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
kilka ziaren pieprzu czarnego ziarnistego
1⁄2 łyżeczki soli
Pr yprawianie
w Lewiatanie ma...
WIELE SMAKÓW
PRZYGOTOWANIE
Do miseczki wlej olej, miód, sos sojowy oraz
sok z cytryny. Dodaj musztardę, natkę pietruszki, czosnek granulowany, pieprz (wcześniej rozgnieć go w moździerzu) i sól. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszaj,
by całość nabrała jedwabistej konsystencji.
Włóż polędwicę do dość dużej miski i zalej
przygotowaną marynatą (1⁄3 marynaty odstaw
z powrotem do lodówki). Obróć ją kilkakrotnie,
by marynata dobrze się rozprowadziła na całym mięsie. Umieść w lodówce na co najmniej
godzinę, a jeszcze lepiej na 6-8 godzin, by polędwica była bardziej aromatyczna. Rozgrzej
piekarnik do temperatury 180-200 st. C. Wyjmij
mięso z lodówki, by nie było zimne w momencie wkładania do piekarnika. Naczynie żaroodporne nasmaruj olejem. Przełóż do niego
polędwicę wraz z marynatą. Przykryj naczynie
folią aluminiową i wstaw do rozgrzanego
piekarnika. Piecz około 25-30 min. Następnie
wyjmij naczynie z piekarnika, zdejmij folię,
pędzlem rozprowadź na mięsie pozostałą
część marynaty i piecz, bez przykrycia, jeszcze
około 5-10 min, aż na powierzchni mięsa miód
się skarmelizuje i z marynaty utworzy się rodzaj chrupkiej glazury. Po wyjęciu z piekarnika
odstaw mięso w ciepłe miejsce na 5 min, by
„odpoczęło”, zanim przełożysz je na półmisek
i pokroisz w plastry. Smacznego!
PRZYPRAWA
KEBAB-GYROS
– to kompozycja
różnych przypraw, idealna do mięs. Wystarczy
szczypta, by nadać
jedzeniu wyjątkowy,
pikantny posmak
charakterystyczny
dla kuchni tureckiej.
Olej
rzepakowy
900 ml, 4,59 zł
(5,10 zł/1 l)
Miód
wielokwiatowy
370 g, 7,99 zł
(21,59 zł/ 1 kg)
Musztarda
delikatesowa
190 g, 1,39 zł
(7,32 zł/1 kg)
NOWOŚĆ!
Folia aluminiowa
super mocna, tłoczona
10 m, 3,99 zł
(0,40 zł/1 m)
PRZYPRAWA
DO KURCZAKA
– to perfekcyjnie dobrana mieszanka przypraw
ziołowych i korzennych,
wydobywająca z potraw
z drobiu wyśmienity
smak i aromat oraz…
nutkę tradycji.
PRZYPRAWA
DO POTRAW
UNIWERSALNA
– to mieszanka
suszonych warzyw oraz
aromatycznych przypraw,
dzięki którym możemy
nadać potrawom bardziej
wyrazisty smak i aromat.
WKRÓTCE
W OFERCIE!
Przyprawa
do kurczaka
25 g, 0,89 zł
(35,60 zł/1 kg)
Przyprawa
do potraw
uniwersalna
200 g, 1,49 zł
(7,45 zł/1 kg)
13