PRZYGOTUJ
• okrągłą gofrownicę
blender ręczny
czas
porcje poziom
• sitko o drobnych oczkach
rózgę kuchenną
0:50
4 ŚREDNI
KROK 1: UBIJAMY ŻÓŁTKA JAJ Z SYROPEM KLONOWYM
Żótka oddzielamy od białek i ubijamy w misce z syropem
klonowym oraz nasionkami laski wanilii. Do ubijanych żółtek
stopniowo dodajemy rozpuszczone masło. Mieszamy tak długo,
aż ciasto będzie miało jednolitą, aksamitną konsystencję.
Mąkę przesiewamy do miski, łączymy z proszkiem do pieczenia
i stopniowo dodajemy do ubijanych żółtek. Całość mieszamy
za pomocą rózgi kuchennej, stopniowo dodając mleko.
KROK 2: UBIJAMY BIAŁKA JAJ
W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA GOFRY
Do miski z żółtkami dodajemy pianę z białek. Mieszamy.
Ciasto na gofry odstawiamy na ok. 30 minut.
KROK 4: PIECZEMY GOFRY
Gofry pieczemy na złoty kolor w rozgrzanej gofrownicy.
Podajemy ze świeżymi malinami polane syropem klonowym.
PRZEPIS PAWŁA MAŁECKIEGO DLA
i KUCHNIALIDLA.PL