CZAS
0:40
POZIOM
ŁATWY
PORCJE
4
PRZYGOTUJ
• sitko
• papierowe ręczniki
• piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
• papier do pieczenia
• blachę o wymiarach 25 x 36 cm
• blender
• patelnię grillową lub opiekacz
KROK 1: PŁUCZEMY CIECIERZYCĘ
Ciecierzycę płuczemy i odsączamy na sicie. Wysypujemy na papierowy ręcznik i osuszamy.
KROK 2: PIECZEMY I DOPRAWIAMY CIECIERZYCĘ
Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę przesypujemy ciecierzycę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez
15 minut. Wyjmujemy i mieszamy w misce z przyprawami i oliwą.
KROK 3: KONTYNUUJEMY PIECZENIE CIECIERZYCY
Ponownie wykładamy ciecierzycę na blachę i pieczemy przez
15 minut do momentu uzyskania chrupkości.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Wszystkie składniki sosu blendujemy ze sobą do momentu
połączenia.
KROK 5: PODPIEKAMY PITY
Pity podpiekamy w opiekaczu lub na patelni grillowej.
KROK 6: WYPEŁNIAMY PITY
Pity nacinamy. Wypełniamy szpinakiem, przekrojonymi na pół pomidorkami, ogórkiem pokrojonym w ćwiartki i pozbawionym gniazd
nasiennych oraz czerwoną cebulą i papryką pokrojoną w paseczki.
Całość skrapiamy sosem i posypujemy ciepłym gyrosem z ciecierzycy.
PRZEPIS KINGI PARUZEL DLA
KUCHNIALIDLA.PL