KAROL OKRASA
RISOTTO alla MILANESE
KLASYKA WŁOSKIEJ KUCHNI PROSTO Z MEDIOLANU, WZBOGACONA O KILKA
DODATKÓW, WG PRZEPISU KAROLA OKRASY! PRZYGOTUJ WYKWINTNE
RISOTTO Z SZAFRANEM NA WYJĄTKOWĄ OKAZJĘ!
1:30 h
2 porcje
poziom
średni
SKŁADNIKI:
RISOTTO
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
szynka parmeńska Italiamo – 3 plastry
szalotka – 1 szt.
czosnek – 1 ząbek
bulion warzywny – 1 l
świeży rozmaryn – 1 gałązka
olej z pestek winogron – 2 łyżki
ryż arborio Italiamo – 200 g
szafran – 1 szczypta
białe wytrawne wino – 150 ml
masło – 100 g
parmezan – 50 g
skórka starta z ½ cytryny
DODATKOWO
szynka parmeńska Italiamo – 3 plastry
pomidory malinowe – 3 szt.
świeża bazylia – kilka listków
czarny pieprz – 1 szczypta
oliwa z oliwek Italiamo – 1 łyżka
+ niewielka ilość do smażenia
• brokuł – ½ szt.
• parmezan – 50 g
•
•
•
•
•
PRZYGOTUJ
• tarkę o drobnych oczkach
• głęboką patelnię