SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZESMAŻAMY WARZYWA I SZYNKĘ
Zmiażdżony (nieposiekany) czosnek, szalotkę pokrojoną w drobną kostkę
i szynkę parmeńską pokrojoną w paski delikatnie przesmażamy na patelni
na rozgrzanym oleju z gałązką rozmarynu.
KROK 2: DODAJEMY RYŻ I DOLEWAMY WINO
Dodajemy ryż, mieszamy i podgrzewamy, aż zrobi się szklisty. Dodajemy
szafran, a całość zalewamy winem. Gotujemy, często mieszając, aż wino
odparuje.
KROK 3: GOTUJEMY RISOTTO
Ryż zalewamy porcją bulionu i gotujemy, często mieszając. Gdy wchłonie
większość płynu, dolewamy kolejne porcje wywaru i gotujemy, aż ryż będzie
al dente.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI
Pomidory kroimy na cząstki i pozbawiamy je gniazd nasiennych. Miąższ
ze skórką kroimy w grubą kostkę, przekładamy do miski. Dodajemy grubo
posiekaną bazylię i oliwę. Oprószamy pieprzem. Mieszamy.
KROK 5: ZAGĘSZCZAMY I DOPRAWIAMY RISOTTO
Gdy podlejemy ryż ostatnią porcją bulionu i odparujemy część płynu,
dodajemy masło pokrojone na drobne kawałki. Mieszamy. Usuwamy
gałązkę rozmarynu i ząbek czosnku. Dodajemy parmezan starty na tarce
o drobnych oczkach i skórkę z cytryny. Całość mieszamy.
KROK 6: PODAJEMY RISOTTO
Sparzone wrzątkiem różyczki brokułu przekrawamy na pół i układamy
na rozgrzanej patelni z oliwą – płaską stroną do dołu. Przesmażamy z jednej
strony na złoty kolor.
Risotto wykładamy na talerz. Na wierzchu układamy porwane na mniejsze
kawałki plasterki szynki parmeńskiej, pomidory z oliwą i bazylią oraz
przesmażone różyczki brokułu.
Całość oprószamy parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach.
PRZEPIS KAROLA OKRASY DLA
KUCHNIALIDLA.PL