PRZYGOTUJ
• piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
• folię aluminiową
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: UKŁADAMY UPIECZONĄ PAPRYKĘ
NA PÓŁMISKU
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C. Paprykę myjemy,
osuszamy i skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku
przez około 30 minut, aż skórka zacznie się przypalać.
Wyjmujemy z piekarnika i zawijamy w folię aluminiową.
Czekamy, aż odparuje. Obieramy paprykę ze skórki i kroimy
w paski o szerokości 2 cm.
Paprykę układamy na przemian kolorami na półmisku, tak aby
zakrywała całą powierzchnię.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Sos worcestershire mieszamy z sosem sojowym. Dodajemy
czosnek pokrojony w plastry i posiekaną miętę. Podlewamy
oliwą z oliwek. Doprawiamy do smaku odrobiną miodu i soku
wyciśniętego z cytryny.
KROK 3: POLEWAMY PAPRYKĘ SOSEM I UKŁADAMY
NA NIEJ OLIWKI I SER FETA
Paprykę polewamy przygotowanym sosem. Układamy na niej
oliwki i posypujemy pokruszonym serem feta. Podajemy z pitą,
którą podsmażyliśmy na maśle z odrobiną czosnku.
PRZEPIS KAROLA OKRASY DLA
KUCHNIALIDLA.PL