SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD ORZECHOWOSEZAMKOWY
Orzechy i sezamki mielemy. Miód podgrzewamy do temperatury
około 60°C. Jajka wbijamy do dużej miski i ubijamy na puszystą
masę, stopniowo dolewając miód. Dodajemy roztopione
masło, cały czas mieszając. Dosypujemy zmiksowane orzechy z
sezamkami oraz przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Całość dokładnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem oraz
oprószonej mąką. Pieczemy 12-15 minut w temperaturze 160°C.
Biszkopt odstawiamy do wystudzenia.
KROK 2: PRAŻYMY ORZECHY
Orzechy włoskie i orzechy pekan wysypujemy na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Prażymy
w piekarniku w temperaturze 160°C około 10-12 minut. Orzechy
studzimy.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ JOGURTOWĄ
Żelatynę namaczamy w wodzie. Mocno schłodzoną śmietankę
ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w
kuchence mikrofalowej, dolewamy miód i chwilę podgrzewamy
razem. Do śmietanki dodajemy jogurt, dokładnie mieszamy.
Część masy przekładamy do żelatyny, intensywnie mieszamy,
a następnie łączymy całość. Spód delikatnie nacinamy nożem.
KROK 4: ZDOBIMY CIASTO ORZECHAMI
Zestalone ciasto wyjmujemy z lodówki. Uprażone orzechy
siekamy. Wierzch ciasta polewamy delikatnie miodem,
a następnie posypujemy orzechami i raz jeszcze polewamy
miodem.
PRZEPIS PAWLA MAŁECKIEGO DLA
KUCHNIALIDLA.PL