OLIWA TRUFLOWA to oliwa o niezwykle wyrafinowanym
smaku, której szlachetności dodają trufle. Te najdroższe na
świecie grzyby od lat są prawdziwym kulinarnym rarytasem.
Przepisy na ich wykorzystanie znajdziemy w książkach kulinarnych
nawet sprzed kilku wieków. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
z truflą służy doskonałemu zaakcentowaniu walorów smakowych dań,
nadaniu im niezwykłego aromatu, a także wyciągnięciu z nich tego, co
najlepsze. Zanim więc zaczniesz eksperymentować z oliwą truflową,
pamiętaj, że najlepiej sprawdzi się jako subtelny akcent wykończeniowy
dania. Pozostawia ona delikatne, utrzymujące się nuty trufli. Koniecznie
wypróbuj jej możliwości jako dodatku do sałatek, mięs, ryb, zup, a nawet
popcornu czy jajka sadzonego.
KINGA PARUZEL
Ser grana padano
Oliwa z oliwek
z truflą
Szynka
parmeńska
19