TORT CYNAMONOWY
PAWEŁ MAŁECKI
2:00
12
CZAS
PRZYGOTOWANIA
POZIOM
ŚREDNI
LICZBA
PORCJI
Składniki
BISZKOPT PIERNIKOWY
masło – 100 g
miód – 80 g
cynamon – 4 laski (2 do dekoracji)
anyż – 4 gwiazdki (2 do dekoracji)
przyprawa do piernika – 15 g
kuwertura czekoladowa – 100 g
jajka (rozmiar M) – 3 szt.
cukier trzcinowy – 35 g
cukier wanilinowy – 16 g
mąka pszenna – 85 g
mąka ziemniaczana – 15 g
proszek do pieczenia – 1 ½ łyżeczki
KONFITURA Z SUSZONYCH
ŚLIWEK
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy,
sparzonej i wyszorowanej
czerwone wino wytrawne – 100 ml
suszone śliwki – 200 g
(kilka do dekoracji)
NAKROPKA (SYROP
DO NASĄCZENIA BISZKOPTU)
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy,
sparzonej i wyszorowanej
cukier – 200 g
woda – 150 g
42
MUS CYNAMONOWY
śmietanka uht 30% – 270 ml
cukier – 25 g
woda – 40 g
żółtka – 7 szt.
żelatyna – 4 g
woda – 40 g
czekolada deserowa – 100 g
(kilka kostek do dekoracji)
czekolada mleczna – 60 g
(kilka kostek do dekoracji)
cynamon – 5 g
POLEWA
śmietanka 30% – 200 ml
czekolada mleczna – 200 g
miód – 50 g
żelatyna – 10 g
woda – 80 g