MASA CUKROWA – OD CZEGO ZACZĄĆ?
Coraz powszechniej dostępna w sprzedaży gotowa masa cukrowa
(nazywana też lukrem plastycznym) zachęca do eksperymentów
z dekorowaniem wypieków. By ułatwić sobie pracę, warto zaopatrzyć się
w nieco większą ilość masy – zużywamy jej sporo do okrycia tortu,
a dekoracje, zwłaszcza, jeśli to nasze pierwsze podejście do ich
wykonywania, pochłoną dodatkową porcję materiału.
Resztki masy cukrowej przechowasz w chłodnym miejscu do następnej
okazji, bez ryzyka, że stracą swoje właściwości.
JAK PRACOWAĆ Z MASĄ CUKROWĄ?
Choć wykonanie tortu w stylu angielskim wymaga pewnych umiejętności
manualnych, używanie masy cukrowej nie jest sztuką zarezerwowaną dla
mistrzów cukiernictwa! Jak używać masy cukrowej?
By nie lepiła się do dłoni i pozostała plastyczna, dobrze jest delikatnie
podsypywać ją mączką ziemniaczaną lub cukrem pudrem, zarówno podczas
ręcznego formowania dekoracji, jak i podczas wałkowania. Uwaga: zbyt
duża ilość mączki lub cukru pudru może jednak sprawić, że masa zacznie się
kruszyć.
Choć początkowo masa cukrowa jest twarda, zmieni swoją konsystencję, gdy
ogrzejesz ją w dłoniach. Chcesz wyciąć kształt z masy cukrowej? Wykorzystaj
do tego bardzo ostry nóż, by uzyskać gładkie, nieposzarpane brzegi.
JAK STWORZYĆ ZIMOWE DEKORACJE Z MASY CUKROWEJ?
Masa cukrowa to wdzięczny materiał, z którego możesz wycinać lub
lepić ozdobne elementy. Jeśli przygotowujesz zimowy tort, miej pod
ręką wycinaki w kształcie gwiazdek lub śnieżynek – z rozwałkowanej
powierzchni plastycznego lukru z łatwością wykroisz nawet najbardziej
misterne wzory!
Do tortu w bajkowym, mroźnym stylu pasują również przestrzenne
dekoracje. Z masy cukrowej ulepisz kule śnieżne i stożki, z których
powstaną choinki – ponacinaj je dookoła małymi nożyczkami i delikatnie
podważ nacięcia, by stworzyć urocze, zimowe drzewko.
Całości dopełnią lodowe skały – by były bardziej stabilne, połącz ze sobą
dwie warstwy masy.
JAK ŁĄCZYĆ ZE SOBĄ ELEMENTY Z MASY CUKROWEJ?
Cienkie powierzchnie wykrojone z masy cukrowej skleisz za pomocą
niewielkiej ilości wody (np. nanoszonej pędzelkiem), ale większe elementy
warto spoić ze sobą białą czekoladą – idealną, gdy tworzymy jasny tort
w zimowym klimacie.
CO TO JEST SZKŁO CUKROWE I JAK JE ZROBIĆ?
To nic innego jak odpowiednio przygotowany syrop z cukru i wody, który po
zagotowaniu rozprowadzamy na papierze do pieczenia i odstawiamy
do zestalenia. Jak zrobić cukrowe szkło?
Do garnka wsyp cukier, dolej wodę i podgrzewaj, aż na powierzchni zaczną
pojawiać się bąbelki. Nie mieszaj masy w trakcie, a gdy się zagotuje, przelej
na papier do pieczenia. Zastygłą masę delikatnie podważ, oddziel od
papieru i połam na mniejsze kawałki, przypominające potłuczone szkło.
55