16
Inspirowani jesienią. Dania nie tylko z dziczyzny…
Tatar z sarny z jarmużem
i kwaśną śmietaną
Sarnina 160 g
Kwaśna śmietana 18%
Musztarda Dijon 5 g
Jarmuż 100 g
Agrest 50 g
Czarny pieprz 5 g
Sól
Pestki dyni MC 40 g
Nasturcja 10 g
Kwiaty jadalne 10 g
1. Mięso drobno siekamy i przekładamy do miseczki.
2. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz kwaśną śmietaną i musztardą Dijon oraz olejem z czosnku niedźwiedziego.
3. Ocet zagotowujemy w rondelku z cukrem. Następnie dodajemy do niego agrest i odstawiamy na bok.
4. Jarmuż smażymy do chrupkości na suchej patelni
2 porcje
Ocet jabłkowy bio 50 g
Cukier 50 g
Olej z czosnku niedźwiedziego 10 ml
i po usmażeniu przekładamy na papier kuchenny.
5. Pestki dyni przesmażamy na rozgrzanej suchej patelni.
6. Tatar wykładamy na talerz, z wierzchu posypujemy
pokruszonym jarmużem. Całość ozdabiamy piklowanym agrestem, nasturcją i jadalnymi kwiatami.