24
Inspirowani jesienią. Dania nie tylko z dziczyzny…
Burger z dzika z serem lazur
Łopatka lub boczek z dzika 500 g
Ketchup ARO 20 g
Sos Worcestershire 20 g
Szalotki 2 szt.
Bułki burgerowe 4 szt.
Oliwa z oliwek MC
Jabłka 2 szt.
Ser pleśniowy Lazur 50 g
1. Rozpracowujemy mięso w misce rękoma, aby rozbić tłuszcz – będzie to działać, jak naturalny środek
wiążący i pomoże mielonemu mięsu skleić się.
2. Dzielimy mięso na 4 części, zwijamy każdy kawałek
w kulkę, a następnie spłaszczamy na burgery o grubości około 1 cm i średnicy nieco większej niż bułki
(będą grubsze podczas pieczenia). Wkładamy do lodówki do schłodzenia na 30 minut.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 120°C.
4. W małej misce mieszamy razem ketchup, Worcestershire i musztardę – w proporcjach według
upodobań. Obieramy, drobno siekamy i mieszamy
z sosem szalotki, a następnie odstawiamy na bok.
5. Bułki kroimy na pół, a następnie układamy je na
4 porcje
Miks sałat 50 g
Rukiew wodna 50g
blasze do pieczenia i podgrzewamy w piekarniku
przez kilka minut.
6. W międzyczasie rozgrzewamy odrobinę oleju na dużej patelni z powłoką nieprzywierającą na średnim
ogniu, i smażymy hamburgery przez około 4 minuty z każdej strony lub do momentu, aż będą dobrze
wysmażone. Dobrze doprawiamy.
7. Aby zbudować hamburgery, rozprowadzamy sos
szalotkowy na ciepłym spodzie bułki. Następnie
kładziemy plastry jabłka, burgera i kawałek sera pleśniowego. Na koniec dodajemy garść rukwi wodnej,
przykrywamy drugą połówką bułki i od razu podajemy.