Gazetka Makro Październik 2021 - GAZETKA NIEAKTUALNA *

* Dotyczy tych sklepów Makro

Produkty w tej gazetce

 
25 Łopatka z dzika 500 g Tłuszcz z kaczki 100 g Sól morska 20 g Papryka mielona 10 g Czosnek w proszku 5 g Suszona musztarda 5 g Cebula MC 2 szt. Marchew MC 1 szt. Natka pietruszki MC 50 g Czosnek świeży MC 4 ząbki 1. Łopatkę z dzika oczyszczamy z błon i nadmiaru tłuszczu. Osuszamy papierowymi ręcznikami, a następnie kroimy na dwie części. Nacieramy 2 łyżkami zmiękczonego tłuszczu z kaczki. Doprawiamy solą i pieprzem. W małej misce mieszamy paprykę, proszek czosnkowy i musztardę. Przygotowaną w ten sposób marynatą nacieramy równomiernie na mięso. 2. Na dużej patelni, na dużym ogniu, podgrzewamy pozostałe 2 łyżki tłuszczu z kaczki. Przysmażamy mięso z każdej strony, aż zbrązowieje. 3. Wkładamy cebulę, marchew, pietruszkę i czosnek do szybkowaru. Na wierzchu kładziemy kawałki dzika. Dodajemy pomidory, cukier, armaniak i de4 porcje Pomidory pellati 500 g Cukier brązowy 100 g Armaniak 200 ml Demi-glace z cielęciny 200 g Masło ARO 20 g mi-glace. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 8 godzin, obracając mięso raz w połowie tego czasu. 4. Po ugotowaniu wyjmujemy dzika na deskę do krojenia i pozostawiamy pod przykryciem z folii aluminiowej na co najmniej 10 minut. 5. W tym czasie odcedzamy sos i usuwamy warzywa. W małym rondelku, na średnim ogniu, redukujemy odcedzony sos, aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło. 6. Używając 2 widelców, szarpiemy mięso na małe porcje. Następnie mieszamy ze zredukowanym sosem i podajemy np. z frytkami i sałatką. Inspirowani jesienią. Dania nie tylko z dziczyzny… Wolno gotowana szarpana łopatka z dzika

Inne gazetki Makro

Najnowsze gazetki