4
Inspirowani jesienią. Dania nie tylko z dziczyzny…
Rillettes z gęsi
Gęsie udka 2 szt.
Tłuszcz z gęsi 250 g
Czosnek MC 2 ząbki
Świeży tymianek 2 gałązki
Pistacje MC 50 g
Rodzynki sułtańskie 50 g
1. Piekarnik rozgrzewamy do 150°C.
2. Udka z gęsi doprawiamy solą i pieprzem i wraz
z tłuszczem układamy na blasze do pieczenia.
Czosnek rozdrabniamy i wraz z tymiankiem
dodajemy do udek.
3. Przykrywamy folią i pieczemy 2-3 godziny, aż mięso
będzie odpadać od kości.
4. Wyjmujemy z piekarnika.
5. Po ostygnięciu pozbywamy się skórki i obieramy
4 porcje
Ocet jabłkowy bio MC 20 ml
Pieprz czarny 2 g
Sól 2 g
mięso z kości. Z grubsza je siekamy i mieszamy z pistacjami i rodzynkami, a następnie dodajemy ocet
i pozostałe liście tymianku.
6. Dodajemy tyle tłuszczu, ile potrzeba, aby związać
masę – powinno to być około 2 łyżek stołowych.
7. Doprawiamy do smaku.
8. Podajemy np. z grzanką chleba na zakwasie.