Gazetka Makro Październik 2021 - GAZETKA NIEAKTUALNA *

* Dotyczy tych sklepów Makro

Produkty w tej gazetce

 
Gulasz z bażanta z kluskami kasztanowymi Bażanty 2 szt. Mąka uniwersalna ARO 50 g Cebula czerwona MC 3 szt. Marchew MC 2 szt. Czosnek 2 ząbki Seler 1 szt. Masło ARO 20 g Boczek wędzony ARO 200 g Liść laurowy 4 szt. Madera 300 ml 1. Odcinamy udka i dzielimy na pół. Odcinamy piersi i skrzydełka w jednym kawałku, a następnie kroimy na pół. Łącznie będziemy mieć 16 kawałków. Tuszkę zachowujemy. 2. W misce mieszamy mąkę z kilkoma szczyptami soli morskiej i czarnego pieprzu i obtaczamy w niej kawałki bażanta. Pozostawiamy na chwilę, aby mąka przykleiła się do skóry. 3. Obieramy i siekamy cebulę, seler i marchew, zachowując obierki. Czosnek obieramy i przekrajamy na pół. 4. Przyrządzamy bulion z bażanta: dzielimy tusze na pół i wkładamy je do rondla z jedną trzecią warzyw i czosnkiem oraz wszystkimi obierkami. Delikatnie gotujemy pod przykryciem przez 1 godzinę, usuwając szumowiny. Po tym czasie przecieramy przez drobne sito, usuwając warzywa i obierki, a następnie odstawiamy na bok. 5. Roztapiamy masło na dużej patelni, na średnim ogniu. Boczek kroimy w kosteczkę, a następnie wrzucamy na patelnię z oprószonymi mąką kawałkami bażanta. Przyrumieniamy powoli ze wszyst4 porcje Mąka kasztanowa 50 g Łój wołowy 50 g Proszek do pieczenia 2 g Kasztany jadalne 25 g kich stron, dodając więcej masła w razie potrzeby. 6. Dodajemy pozostałe warzywa, czosnek i liście laurowe i gotujemy do miękkości. 7. Zalewamy maderą i bulionem, aby przykryć mięso. Delikatnie gotujemy przez 45 minut, dodając bulion, jeśli płyn się zbyt szybko zredukuje. 8. Przygotowujemy kluski kasztanowe w misce: mieszamy opuszkami palców składniki, krusząc kasztany, aż masa będzie przypominała bułkę tartą, następnie dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz tyle zimnej wody, aby wszystko się związało. Posypujemy ręce mąką i toczymy około 10 kulek wielkości brukselki. 9. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Wlewamy gulasz do żaroodpornego garnka. Wkładamy kluski, wciskając je pod powierzchnię gulaszu. 10. Przykrywamy szczelnie pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy przez 30 minut, aż kluski będą puszyste i nasiąkną płynem. Podajemy np. z duszoną czerwoną kapustą.

Inne gazetki Makro

Najnowsze gazetki