Gazetka Makro Październik 2021 - GAZETKA NIEAKTUALNA *

* Dotyczy tych sklepów Makro

Produkty w tej gazetce

 
33 Udziec z jelenia gotowany w sianie z pieczonym selerem i duszoną czerwoną kapustą Wywar z kurczaka MC 200 ml Goździki 10 g Anyż 10 g Cynamon 1 laska Czerwona kapusta 500 g Ocet malinowy 100 ml 1. Przyrządzamy sos z dziczyzny: podsmażamy 300 g dziczyzny pokrojonej w kostkę w 30 g masła, aż się zrumieni i skarmelizuje. Dodajemy szalotkę, czosnek i wywar z kurczaka, zagotowujemy, odtłuszczamy i redukujemy. Przecedzamy przez sito i doprawiamy. Odstawiamy na bok. 2. Aby zrobić pieczony seler, obieramy i kroimy seler na ośmiocentymetrowe kawałki. Przysmażamy na oleju z pestek winogron. Dodajemy masło i tymianek, zmniejszamy ogień i gotujemy powoli, podlewając cały czas do miękkości około 20 minut. 3. Poszatkowaną czerwoną kapustę, galaretkę porzeczkową i ocet malinowy gotujemy powoli do miękkości na patelni razem z przyprawami korzennymi związanymi w gazie. Po około godzinie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze na wolnym ogniu, aż powstanie rzadki syrop. Doprawiamy solą i pieprzem. 4. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Na patelni pod5 porcji 5. 6. 7. 8. Galaretka porzeczkowa 135 g Seler 1 szt. Olej z pestek winogron 100 ml Tymianek świeży MC 2 gałązki smażamy krótko na odrobinie oleju z orzeszków ziemnych udziec z jelenia w całości do momentu skarmelizowania. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok. Połowę siana wkładamy do dużego garnka z pokrywką. Nacieramy skarmelizowany udziec 80 g masła i układamy na sianie. Na wierzch kładziemy resztę siana i przykrywamy pokrywką. Pieczemy w piekarniku przez 14 -16 minut. Po upieczeniu mięso wyciągamy, aby odpoczęło przez co najmniej 20 minut, a następnie doprawiamy i ponownie zrumieniamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju z orzeszków ziemnych i bastujemy masłem. Podgrzewamy sos z dziczyzny. Podajemy po 3 kawałki na porcję, nakładamy na wierzch trochę czerwonej kapusty, wokół kawałki selera, a na wierzch łyżkę sosu. Inspirowani jesienią. Dania nie tylko z dziczyzny… Udziec z jelenia 1 kg Siano 120 g Masło ARO 200 g Sól, pieprz Szalotka 50 g Czosnek MC 3 ząbki

Inne gazetki Makro

Najnowsze gazetki