33
Udziec z jelenia gotowany w sianie
z pieczonym selerem i duszoną czerwoną kapustą
Wywar z kurczaka MC 200 ml
Goździki 10 g
Anyż 10 g
Cynamon 1 laska
Czerwona kapusta 500 g
Ocet malinowy 100 ml
1. Przyrządzamy sos z dziczyzny: podsmażamy 300 g
dziczyzny pokrojonej w kostkę w 30 g masła, aż się
zrumieni i skarmelizuje. Dodajemy szalotkę, czosnek i wywar z kurczaka, zagotowujemy, odtłuszczamy i redukujemy. Przecedzamy przez sito i doprawiamy. Odstawiamy na bok.
2. Aby zrobić pieczony seler, obieramy i kroimy seler na ośmiocentymetrowe kawałki. Przysmażamy na oleju z pestek winogron. Dodajemy masło
i tymianek, zmniejszamy ogień i gotujemy powoli,
podlewając cały czas do miękkości około 20 minut.
3. Poszatkowaną czerwoną kapustę, galaretkę porzeczkową i ocet malinowy gotujemy powoli do miękkości na patelni razem z przyprawami korzennymi
związanymi w gazie. Po około godzinie zdejmujemy
pokrywkę i gotujemy jeszcze na wolnym ogniu, aż
powstanie rzadki syrop. Doprawiamy solą i pieprzem.
4. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Na patelni pod5 porcji
5.
6.
7.
8.
Galaretka porzeczkowa 135 g
Seler 1 szt.
Olej z pestek winogron 100 ml
Tymianek świeży MC 2 gałązki
smażamy krótko na odrobinie oleju z orzeszków
ziemnych udziec z jelenia w całości do momentu
skarmelizowania. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok.
Połowę siana wkładamy do dużego garnka z pokrywką. Nacieramy skarmelizowany udziec 80 g
masła i układamy na sianie.
Na wierzch kładziemy resztę siana i przykrywamy
pokrywką. Pieczemy w piekarniku przez 14 -16 minut. Po upieczeniu mięso wyciągamy, aby odpoczęło przez co najmniej 20 minut, a następnie doprawiamy i ponownie zrumieniamy na rozgrzanej
patelni z odrobiną oleju z orzeszków ziemnych i bastujemy masłem.
Podgrzewamy sos z dziczyzny.
Podajemy po 3 kawałki na porcję, nakładamy na
wierzch trochę czerwonej kapusty, wokół kawałki
selera, a na wierzch łyżkę sosu.
Inspirowani jesienią. Dania nie tylko z dziczyzny…
Udziec z jelenia 1 kg
Siano 120 g
Masło ARO 200 g
Sól, pieprz
Szalotka 50 g
Czosnek MC 3 ząbki