Pieczony gołąb z duszoną fasolką maślaną
Gołębie 4 szt.
Szalotka 2 szt.
Liść laurowy MC 4 szt.
Tymianek MC 2 gałązki
Masło ARO 40 g
Fasolka maślana 300 g
Seler 1 szt.
Grzyby leśne 150 g
Oliwa z oliwek MC
Brandy 50 ml
Madera 100 ml
Białe wino 100 ml
1. Namoczoną, odsączoną fasolę wkładamy do rondla
ze świeżą wodą. Dodajemy seler i liść laurowy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 2 godziny lub
do miękkości.
2. Jeśli gołębie nie zostały wypatroszone, usuwamy
i zachowujemy wątroby. Odcinamy stopy, ale nie
do końca: przekręcamy i pociągamy, a stopy odpadną razem ze ścięgnem z podudzia. Usuwamy wahacze i kości szyi z każdego gołębia i odkładamy je na
bok.
3. Drobno siekamy szalotki i dzielimy je między cztery
wnęki gołębi. Do każdego wkładamy listek laurowy
i gałązkę tymianku. Doprawiamy wnętrze ptaków
solą i pieprzem i wpychamy wykałaczkę przez nogi,
aby je zabezpieczyć.
4. Aby zrobić sos, siekamy z grubsza szalotki i smażymy je razem ze skrawkami gołębia przez kilka minut. Dodajemy brandy i zagotowujemy, a następnie dodajemy Maderę i białe wino. Redukujemy
o połowę, następnie dodajemy wywar i gotujemy na
wolnym ogniu przez kolejne 30 minut.
5. Sos przecedzamy do czystego rondla, zagotowujemy i zmniejszamy ogień, gotujemy nadal aż lekko
zgęstnieje.
6. Piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Układamy gołębie na blasze do pieczenia, doprawiamy solą i pieprzem i smarujemy piersi masłem. Pieczemy gołę-
4 porcje
7.
8.
9.
10.
Bulion drobiowy MC 150 ml
Bulion wołowy 150 ml
Sól
Pieprz
bie na grzbiecie przez 8 minut. Podlewamy sosem
z patelni, a następnie odwracamy ptaki piersią do
dołu i pieczemy przez kolejne 4 minuty, aby uzyskać
różowe mięso i 6-8 minut, aby było dobrze wysmażone.
Wyjmujemy gołębie z piekarnika i odkładamy
na ciepłą blachę. Wylewamy tłuszcz z brytfanny
i kładziemy na dużym ogniu. Używamy sosu, który
zrobiliśmy wcześniej, aby usunąć glazurę z brytfanny, zdrapując brązowe kawałki na dnie. Sos przelewamy z powrotem do czystego rondla i odstawiamy
na bok.
Rozgrzewamy trochę oliwy z oliwek na patelni. Dodajemy oczyszczone borowiki i smażymy, mieszając
od czasu do czasu, aż będą złote i miękkie. Doprawiamy do smaku. W międzyczasie podgrzewamy
fasolę maślaną.
Odcinamy nogi gołębi i wkładamy je do piekarnika
na kolejne 4 minuty, podczas gdy wycinamy piersi
(z dołączonymi skrzydełkami) z tuszy.
Na talerzu układamy fasolkę i grzyby. Na wierzch
kładziemy piersi gołębia i dodajemy nogi. Polewamy sosem i podajemy.