Gazetka Makro Październik 2021 - GAZETKA NIEAKTUALNA *

* Dotyczy tych sklepów Makro

Produkty w tej gazetce

 
Pieczony gołąb z duszoną fasolką maślaną Gołębie 4 szt. Szalotka 2 szt. Liść laurowy MC 4 szt. Tymianek MC 2 gałązki Masło ARO 40 g Fasolka maślana 300 g Seler 1 szt. Grzyby leśne 150 g Oliwa z oliwek MC Brandy 50 ml Madera 100 ml Białe wino 100 ml 1. Namoczoną, odsączoną fasolę wkładamy do rondla ze świeżą wodą. Dodajemy seler i liść laurowy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 2 godziny lub do miękkości. 2. Jeśli gołębie nie zostały wypatroszone, usuwamy i zachowujemy wątroby. Odcinamy stopy, ale nie do końca: przekręcamy i pociągamy, a stopy odpadną razem ze ścięgnem z podudzia. Usuwamy wahacze i kości szyi z każdego gołębia i odkładamy je na bok. 3. Drobno siekamy szalotki i dzielimy je między cztery wnęki gołębi. Do każdego wkładamy listek laurowy i gałązkę tymianku. Doprawiamy wnętrze ptaków solą i pieprzem i wpychamy wykałaczkę przez nogi, aby je zabezpieczyć. 4. Aby zrobić sos, siekamy z grubsza szalotki i smażymy je razem ze skrawkami gołębia przez kilka minut. Dodajemy brandy i zagotowujemy, a następnie dodajemy Maderę i białe wino. Redukujemy o połowę, następnie dodajemy wywar i gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut. 5. Sos przecedzamy do czystego rondla, zagotowujemy i zmniejszamy ogień, gotujemy nadal aż lekko zgęstnieje. 6. Piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Układamy gołębie na blasze do pieczenia, doprawiamy solą i pieprzem i smarujemy piersi masłem. Pieczemy gołę- 4 porcje 7. 8. 9. 10. Bulion drobiowy MC 150 ml Bulion wołowy 150 ml Sól Pieprz bie na grzbiecie przez 8 minut. Podlewamy sosem z patelni, a następnie odwracamy ptaki piersią do dołu i pieczemy przez kolejne 4 minuty, aby uzyskać różowe mięso i 6-8 minut, aby było dobrze wysmażone. Wyjmujemy gołębie z piekarnika i odkładamy na ciepłą blachę. Wylewamy tłuszcz z brytfanny i kładziemy na dużym ogniu. Używamy sosu, który zrobiliśmy wcześniej, aby usunąć glazurę z brytfanny, zdrapując brązowe kawałki na dnie. Sos przelewamy z powrotem do czystego rondla i odstawiamy na bok. Rozgrzewamy trochę oliwy z oliwek na patelni. Dodajemy oczyszczone borowiki i smażymy, mieszając od czasu do czasu, aż będą złote i miękkie. Doprawiamy do smaku. W międzyczasie podgrzewamy fasolę maślaną. Odcinamy nogi gołębi i wkładamy je do piekarnika na kolejne 4 minuty, podczas gdy wycinamy piersi (z dołączonymi skrzydełkami) z tuszy. Na talerzu układamy fasolkę i grzyby. Na wierzch kładziemy piersi gołębia i dodajemy nogi. Polewamy sosem i podajemy.

Inne gazetki Makro

Najnowsze gazetki