Chleb z mąki kasztanowej
Drożdże instant 7 g
Mąka kasztanowa 250 g
Mąka uniwersalna ARO 350 g
Rodzynki MC 100 g
Ciepła woda 300 ml
Sól 5 g
1. Ze 150 g mąki pszennej, drożdży i cukru oraz ¾
wody robimy zaczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce
na około 1-2 godziny.
2. Gdy zaczyn wyrośnie, dodajemy do niego resztę
wody, obie mąki i sól.
3. Zagniatamy do uzyskania elastycznego ciasta.
4. Z ciasta wykrawamy 200 g i wyrabiamy je z kakao.
5. Do drugiej części ciasta dodajemy rodzynki i również wyrabiamy. Oba ciasta pozostawiamy do wyro-
Cukier 10 g
Kakao 5 g
śnięcia pod przykryciem, w ciepłym miejscu.
6. Po upływie około 1 godziny, oba kawałki rozciągamy i na części z rodzynkami układamy część z kakao.
Zawijamy i formujemy bochenek.
7. Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia w koszyku
lub foremce.
8. Chleb pieczemy w piekarniku rozgrzanym do
200°C, przez około 30-40 minut.
5 porcji
Smalczyk z gęsiny
z chlebem z mąki kasztanowej
Tłuszcz z gęsi ze skórką 250 g
Jabłko 1 szt.
Cebula biała MC 1 szt.
Majeranek świeży MC 2 gałązki
Pieprz czarny świeżo mielony
1. Tłuszcz kroimy w małą kostkę.
2. Jabłko i cebulę obieramy i drobno siekamy.
3. Tłuszcz i skórkę wkładamy do rondelka i wytapiamy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając,
aż skórka stanie się złocista i chrupiąca.
4. Dodajemy posiekane jabłko, cebulę i majeranek
i dalej smażymy na średnim ogniu, aż cebula będzie
skarmelizowana i głęboko złocista, a jabłko bardzo
miękkie i rozpadnie się.
5. Usuwamy gałązki majeranku, a następnie zdejmuje-
10 porcji
Papryka mielona 1 g
Szczypta soli
my z ognia i miksujemy mieszankę blenderem ręcznym, aż uzyskamy gęstą, jednolitą pastę.
6. Pozostawiamy tę mieszaninę do całkowitego ostygnięcia w lodówce.
7. Po upływie 2-3 godzin przekładamy smalec do miksera planetarnego i ubijamy za pomocą trzepaczki,
aż stanie się lekki i puszysty jak ubite masło.
8. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz papryką mieloną.