Gazetka Makro - 26.09.2021 - 28.11.2022 - GAZETKA NIEAKTUALNA *

* Obowiązuje we wszystkich sklepach Makro

Produkty w tej gazetce

 
MARATON MAREK WŁASNYCH makro DESER W FORMIE MONOPORCJI KREM Z TOPINAMBURU, ARONIA, MANGO PRZEPIS 1 Biszkopt: jaja ubić z cukrem, dodać mąkę, kakao, posiekany drobno orzech włoski. Wymieszać i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180°C przez około 10 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. Następnie ringiem średnicy około 5cm wycinamy kółko w biszkopcie. 2. Mango miksujemy z cukrem pudrem na gładkie puree i przekładamy do rondelka. Dodajemy namoczoną żelatynę i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia, jednocześnie nie dopuszczając do zagotowania. Masę przelewamy do formy silikonowej w kształcie pół sfery średnicy około 1,5cm i odstawiamy do zastygnięcia w lodówce. 3. Aronię karmelizujemy z cukrem trzcinowym na patelni przez około 3 minuty. 4. Topinambur zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do nagrzanego do temp. około 180°C pieca i pieczemy przez około 40 min., aż będzie całkowicie miękki. Odwijamy z folii, rozkrajamy, wyjmujemy ciepły miąższ ze skóry i blendujemy na gładkie puree. 5. Skóry oczyszczamy i smażymy na złoty kolor w rozgrzanym do temp. około 160°C oleju przez około 1 min. Następnie wyjmujemy z oleju i osuszamy na ręczniku papierowym, osuszone przekładamy do miski i kruszymy. 6. Krem serowy: Ser, cukier puder i sok z cytryny mieszamy z puree z topinamburu. Namoczoną żelatynę podgrzewamy do jej rozpuszczenia i szybko mieszamy z masą serową. Szybko porcjujemy do formy silikonowej w kształcie pół sfery o średnicy około 5 cm. W środek kremu wkładamy żelkę z mango i zamykamy kółkiem z biszkoptu. Całość wkładamy do zamrażarki na około 4 godz. do zamrożenia masy. 7. Glazura czekoladowa: Do rondelka wlewamy 100ml wody i łączymy z cukrem trzcinowym, glukozą i podgrzewamy. Dodajemy czekoladę deserową i cały czas mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Na koniec dodajemy namoczoną żelatynę i dalej podgrzewamy do uzyskania jednolitej płynnej glazury. Gotową glazurę schładzamy do temp. około 35°C. 8. Zamrożoną monoporcję wyjmujemy z formy i wykładamy na metalową kratkę z naczyniem pod spodem. Następnie oblewamy glazurą czekoladową, przekładamy na talerz i dekorujemy pokruszoną skórą z topinamburu i owocami aronii oraz świeżymi owocami. Ser twarogowy 1kge Ser twarogowy ARO Sok z cytryny Rioba SKŁADNIKI Składnik Jaja ARO Cukier trzcinowy MakroChef Maka T500 ARO Skrobia ziemniaczana ARO Kakao Orzech włoski ARO Mango MakroChef Żelatyna ARO Cukier puder Aronia Makrochef Topinambur Ser twarogowy ARO Sok z cytryny Rioba Czekolada deserowa ARO Glukoza Mleko skondensowane Olej ARO Woda niegazowana ARO WYPRÓBUJ NASZE PRODUKTY Ilość porcji 1 porcja netto 10 porcji netto Food Cost CUKIER TRZCINOWY Ilość 0,010 kg 0,039 kg Cukier trzcinowy MakroChef 0,007 kg 0,005 kg 0,001 kg 0,006 kg 0,001 kg 0,005 kg 0,010 kg 0,005 kg 0,010 kg 0,040 kg 0,0011 0,050 kg 0,005 kg 0,0201 0,0501 0,100 I Ilość 0,37 kg 3,65 kg AKADEMIA INSPIRACJI makro Cena 7,20 zł 10,72 zł 1,50 zł 0,50 zł 39,93 zł 49,90 zł 37,99 zł 37,99 zł 3,98 zł 4,59 zł 14,65 zł 6,76 zł 7,49 zł 14,33 zł 1,89 zł 15,07 zł 5,01 zł 0,39 zł Food Cost 2,87 zł 28,70 zł ok. 19% Alergeny: zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne, orzeszki ziemne, arachidowe. i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, orzechy m. in. migdały orzechy laskowe orzechy włoskie i orzechy nerkowca. aro Wartość 0,07 zł 0,42 zł 0,01 zł 0,00 zł 0,04 zł 0,30 zł 0,04 zł 0,19 zł 0,04 zł 0,02 zł 0,15 zł luskane 0,72 zł 0,01 zł 0,30 zł 0,25 zł 0,04 zł Cena obiadu 15 zł 150 zł Orzechy włoskie 0,27 zł 0,01 zł - cena netto. 100 g Orzech włoski ARO makro TWÓJ SUKCES TO NASZ BIZNES

Inne gazetki Makro

Najnowsze gazetki