Kilka słów od autora
Pomimo swojego wieloletniego doświadczenia kulinarnego wciąż mam wrażenie, że ryby są
bardzo niedoceniane i odsuwane na dalszy plan. Kiedy rozmawiam ze swoimi klientami lub
szefami kuchni, często słyszę, że ryby nie są zbyt lubiane z powodu ości, a także niesłusznie
kojarzone z rozmrożoną kostką, zatopioną w grubej panierce. Typowy polski karp pojawia się
zazwyczaj jako danie wigilijne w postaci dzwonków, bo niby jak inaczej można byłoby go podać?
A sklepowe półki aż uginają się od ryb pod różną postacią. Wędzone w całości, w plastrach lub
kawałkach, filety bez ości, a także świeże okazy. Sklepy wielkopowierzchniowe czy hurtownie
takie jak MAKRO mają specjalne stoiska poświęcone właśnie tym produktom. Dostarczane są od
sprawdzonych dostawców i gwarantują świeżość.
Dlatego właśnie postanowiłem odczarować ryby i pokazać Wam, że jest ona pyszna, pachnąca
i może zagościć na Waszych stołach równie często co przysłowiowy schabowy. Pokażę Wam
jaką rybę wybrać i w jakiej formie. Jak piec lub smażyć ryby w całości i jak je przyprawić. Dodałem
też od siebie kilka nieoczywistych dodatków, które urozmaicą Wasze dania i spowodują, że
będziecie chcieli smakować ich każdego dnia na nowo.
Ta książka jest niezwykle bliska memu sercu, ponieważ osobiście jestem ogromnym fanem
ryb. Są bardzo wdzięcznym produktem do obróbki termicznej, ponieważ wymagają naprawdę
niewiele czasu i świetnie nadają się na szybki obiad w domu.
Jeśli zdecydujecie się na rybę mrożoną, najlepszym sposobem jest umieszczenie jej na noc
w lodówce, oczywiście w miseczce. Wówczas proces rozmrażania będzie spowolniony i nie
wpłynie na strukturę. Jednak kiedy nie macie czasu na tak długie oczekiwanie, umieśćcie rybę
w wodzie gazowanej lub mleku, co przyspieszy proces rozmrażania, a smak stanie się bardziej
aksamitny.
Nie bójcie się ryb, tylko ich próbujcie!
Szef kuchni
Studio Kuchenne MAKRO
Cezary Powała jest profesjonalnym szefem kuchni z wieloletnim
doświadczeniem oraz wielkim miłośnikiem życia, mającym szansę łączyć
ludzi poprzez swoją sztukę kulinarną. Zdobywca brązowego medalu
na kulinarnej olimpiadzie w Erfurcie w 2012 r, a także juror konkursów
kulinarnych. Za sukcesem jego kuchni, obok talentu, stoi wiele lat nauki
oraz praktyki pod okiem naajwiększych sław kulinarnego świata.
Ostatnie 5 lat realizuje swoją pasję w studiu kuchennym MAKRO
kulinarną gdzie na co dzień spotyka się z klientami HoReCA jak
i amatorami kulinarnych doznań. Dla każdego znajdzie indywidualne
rozwiązania kulinarne.
-3-