Naleśniki bazyliowe
z wędzonym sumem
2 porcje
Ciasto naleśnikowe
200 g
60 g
1 szt.
2 ząbki
10 g
100 ml
Mąka pszenna
Mleko
Woda gazowana
Jajko
Olej
Bazylia świeża
Farsz
100 g
60 g
40 g
15 g
50 g
5 ml
Serek kremowy
Sum wędzony
Guacamole
Rzodkiewka
Ogórek
Sól, pieprz,
czarnuszka
Oliwa bazyliowa
Kwiaty jadalne i zioła
Mleko blendujemy z bazylią do uzyskania
jednolitej konsystencji. Do mieszaniny dodajemy
mąkę, jajko, wodę, olej i dokładnie mieszamy.
Z tak przygotowanego ciasta smażymy naleśniki.
Rzodkiewkę i ogórka ścieramy na tarce o dużych
oczkach lub kroimy w słupki, wkładamy na 5
minut do wody z lodem, a następnie odcedzamy
i osuszamy na ręczniku papierowym. W misce
łączymy guacamole z serkiem oraz osuszone
warzywa. Całość doprawiamy solą i pieprzem
oraz dodajemy kawałki wędzonego suma.
Gotowy farsz nakładamy na uprzednio usmażone
naleśniki i składamy je na 4 lub zwijamy.
Układamy na talerzu i polewamy oliwą bazyliową
oraz dekorujemy kwiatami jadalnymi i ziołami.
- 25 -