Jak lepiej jeść?
Przewodnik
w dziewięciu krokach
Radzi dietetyk kliniczny
dr Hanna Stolińska
Regularność posiłków. Nasza dieta powinna
opierać się na kilku regularnych posiłkach
dziennie. Powinny być przemyślane i zbilan-
sowane, nieprzerywane ciąglym podjada-
niem – tu ciasteczko, tam krakersik czy
chrupka kukurydziana. Swoich pacjentów namawiam
do przestawienia siç z dwóch lub trzech na pięć posił-
ków. Dzięki temu ich metabolizm dobrze się rozkręci.
1
Mniej wysoko przetworzonych węglowo-
danów. Przede w szystkim chodzi o białe
pieczywo i biały ryż. Tak, wiem, nicktórzy
mówią, że ciemne razowe pieczywo jest
dla nich zbyt ciçżkie. To mit, po prostu trze-
ba się przyzwyczaić. Owszem, jeśli do tej pory jedli-
śmy tylko białe bułki, nasz organizm może początko-
wo odczuwać dy skomfort, ale z czasem przywyknie.
Na początku można zresztą pójść na kompromis,
nie zaczynać od pieczywa razowego, a wybrać
Mniej mięsa! Warto naprawdę mocno ogra-
niczyć je w swojej diecie. Jeśli nie uda się go
całkiem wycliminować, można choćby
zrezygnować z czerwonego, m.in. wieprzo-
winy czy wołowiny. W zamian wprowadzić
mięso białe dobrcj jakości, np. zagrodowego kurcza-
ka. I zdecydowanie odstawić słone i tluste wędliny
np. chleb orkiszowy albo graham.
Produkty pełnoziarniste dostarczają nam nie tylko
błonnika – to także magnez, żelazo, witaminy z gru-
py B. Radzę także ograniczać ziemniaki. Podczas
obiadu można za stąpić je np. brązowym ryżem czy
kaszą - nie tylko gryczaną, warto także spróbować
innych rodzajów, np. pęczaku, komosy, jaglanej.
- szynki, parówki, kabanosy, salami.
22
TRENDY Zdrowie