Potrawka
ze szparagów
Składniki na 4 porcje:
Ośmiornica - 1 sztuka ok 1,5 kg
Szparagi zielone - 1/2 pęczka
Szparagi białe - 1/2 pęczka
Szalotka - 3 sztuki
Boczek wędzony - ok. 200 g
Liść laurowy - 1 sztuka
Tymianek - 2 gałązki
Masło - 6 łyżek
Białe wino - 1/3 szklanki
Ocet biały winny - 3 łyżki
Natka pietruszki - 1/4 pęczka
Cytryna - 1 sztuka
Włoszczyzna - 1/2 pęczka
Sól, pieprz, cukier - do smaku
z ośmiornicą
mgr inż . Ane ta Łań
cuchowska
die tet yk
CYTRYNA
jest bogatym źródłem witaminy C,
która odgrywa rolę naturalnego
antyoksydantu, chroniącego
organizm przed wolnymi
rodnikami, wspomaga również
układ krwionośny, biorąc udział
w wytwarzaniu czerwonych krwinek.
Cytryna to również dobre
źródło beta-karotenu oraz witamin
zg
grupy
py B.
Sposób przygotowania:
1. Ośmiornicę gotujemy w osolonej wodzie
z odrobiną włoszczyzny i przyprawiamy.
Gotujemy około 2-3 godzin do miękkości.
Następnie dzielimy na pojedyncze macki.
2. Boczek kroimy w duże kawałki ok. 1 cm
i wytapiamy na chrupiące skwarki. Na koniec
dodajemy 2 posiekane w kostkę szalotki
i smażymy jeszcze minutę, odstawiamy na później.
3. Białe szparagi obieramy, ze wszystkich
usuwamy zdrewniałe końcówki. Całość kroimy
w 3-centymetrowe kawałki.
4. Pozostałą szalotkę kroimy na plastry o grubości
0,5 cm, doprawiamy solą, cukrem i octem.
5. Na rozgrzanej patelni teflonowej obsmażamy
macki z ośmiornicy na rumiany kolor. Następnie
przekładamy je do lekko rozgrzanego piekarnika,
aby nie wystygły. Na tej samej patelni
przesmażamy pokrojone szparagi z odrobiną
masła, liściem laurowym i tymiankiem przez
ok. 2 minuty. Dodajemy wcześniej przygotowany
boczek, białe wino i gotujemy, aż na dnie patelni
zostanie około 4-5 łyżek płynu. Zdejmujemy
całość z ognia i dodajemy pozostałe masło,
sok z cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki.
6. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy
na talerz. Na górze układamy ośmiornicę i kawałki
piklowanej szalotki.
OŚMIORNICZKI
BABY 0,8/1 KG
26
22177877
4
99
1 szt.
z VAT 33.20
BOCZEK WĘDZONY
PORCJA 250 G
6
45844206
99
1 szt.
z VAT 7.34
CYTRYNY
• kraje pochodzenia:
Hiszpania,
Argentyna
28495745
NATKA PIETRUSZKI
099
72031917
1 pęczek
z VAT 1.04
SZPARAGI ZIELONE 500 G
• cena w przeliczeniu na 1 kg:
19.98, z VAT 20.98
9
59690446
99
1 pęczek
z VAT 10.49
599
1 kg
z VAT 6.29
WŁOSZCZYZNA TACKA
• kraj pochodzenia: Polska
2
15503915
49
1 opak.
z VAT 2.62