Gazetka Selgros - 27.05.2021 - 9.06.2021 - GAZETKA NIEAKTUALNA *

* Dotyczy tych sklepów Selgros

Produkty w tej gazetce

 
Potrawka ze szparagów Składniki na 4 porcje: Ośmiornica - 1 sztuka ok 1,5 kg Szparagi zielone - 1/2 pęczka Szparagi białe - 1/2 pęczka Szalotka - 3 sztuki Boczek wędzony - ok. 200 g Liść laurowy - 1 sztuka Tymianek - 2 gałązki Masło - 6 łyżek Białe wino - 1/3 szklanki Ocet biały winny - 3 łyżki Natka pietruszki - 1/4 pęczka Cytryna - 1 sztuka Włoszczyzna - 1/2 pęczka Sól, pieprz, cukier - do smaku z ośmiornicą mgr inż . Ane ta Łań cuchowska die tet yk CYTRYNA jest bogatym źródłem witaminy C, która odgrywa rolę naturalnego antyoksydantu, chroniącego organizm przed wolnymi rodnikami, wspomaga również układ krwionośny, biorąc udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek. Cytryna to również dobre źródło beta-karotenu oraz witamin zg grupy py B. Sposób przygotowania: 1. Ośmiornicę gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną włoszczyzny i przyprawiamy. Gotujemy około 2-3 godzin do miękkości. Następnie dzielimy na pojedyncze macki. 2. Boczek kroimy w duże kawałki ok. 1 cm i wytapiamy na chrupiące skwarki. Na koniec dodajemy 2 posiekane w kostkę szalotki i smażymy jeszcze minutę, odstawiamy na później. 3. Białe szparagi obieramy, ze wszystkich usuwamy zdrewniałe końcówki. Całość kroimy w 3-centymetrowe kawałki. 4. Pozostałą szalotkę kroimy na plastry o grubości 0,5 cm, doprawiamy solą, cukrem i octem. 5. Na rozgrzanej patelni teflonowej obsmażamy macki z ośmiornicy na rumiany kolor. Następnie przekładamy je do lekko rozgrzanego piekarnika, aby nie wystygły. Na tej samej patelni przesmażamy pokrojone szparagi z odrobiną masła, liściem laurowym i tymiankiem przez ok. 2 minuty. Dodajemy wcześniej przygotowany boczek, białe wino i gotujemy, aż na dnie patelni zostanie około 4-5 łyżek płynu. Zdejmujemy całość z ognia i dodajemy pozostałe masło, sok z cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki. 6. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy na talerz. Na górze układamy ośmiornicę i kawałki piklowanej szalotki. OŚMIORNICZKI BABY 0,8/1 KG 26 22177877 4 99 1 szt. z VAT 33.20 BOCZEK WĘDZONY PORCJA 250 G 6 45844206 99 1 szt. z VAT 7.34 CYTRYNY • kraje pochodzenia: Hiszpania, Argentyna 28495745 NATKA PIETRUSZKI 099 72031917 1 pęczek z VAT 1.04 SZPARAGI ZIELONE 500 G • cena w przeliczeniu na 1 kg: 19.98, z VAT 20.98 9 59690446 99 1 pęczek z VAT 10.49 599 1 kg z VAT 6.29 WŁOSZCZYZNA TACKA • kraj pochodzenia: Polska 2 15503915 49 1 opak. z VAT 2.62

Inne gazetki Selgros

Najnowsze gazetki