Gazetka Selgros - 27.05.2021 - 9.06.2021 - GAZETKA NIEAKTUALNA *

* Dotyczy tych sklepów Selgros

Produkty w tej gazetce

 
Składniki na 4 porcje: Perliczka filet - 4 sztuki Masło - 2 łyżki Cytryna - 1 sztuka Tymianek - 4 gałązki Czosnek - 4 ząbki w łupinie Szparagi zielone - 1 pęczek Szalotka - 2 sztuki Orzechy laskowe - 1 garść Miód - 2 łyżki Kuskus - 1/2 szklanki Bulion warzywny - 1 szklanka Sos pieczeniowy - 1/2 szklanki Śmietanka 30% - 1/4 szklanki Musztarda stołowa - 2 łyżeczki Przyprawy (sól, pieprz) - do smaku Smażony filet z perliczki z zielonymi szparagami, palonym masłem i orzechami laskowymi mgr inż . Ane ta Łań cuchowska die tet yk PERLICZKA Mięso z perliczki coraz śmielej upomina się o należne mu miejsce na polskich stołach. Jest mniej tłuste niż kurczak, do tego zawiera niewielką ilość kalorii, najmniejszą wśród wszystkich gatunków drobiu. W jego składzie znajdziemy nie tylko potas, odpowiadający za prawidłową gospodarkę wodnoelektrolitową naszego organizmu, ale również żelazo oraz witaminy z grupy B, wpływające kojąco na nasz układ nerwowy. Sposób przygotowania: 1. Kuskus zalać wrzącym bulionem i odstawić pod przykryciem, aż napęcznieje. 2. Szparagi oczyścić, usunąć zdrewniałe końcówki. Dolną część szparaga pokroić na drobne krążki, górną zostawić w całości. 3. Szalotkę pokroić w kostkę i przesmażyć z dolną częścią szparagów. Gdy całość zmięknie, dodać zaparzony kuskus, doprawić do smaku miodem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. 4. W rondlu połączyć sos pieczeniowy ze śmietanką i musztardą, całość gotować około 5 minut do odpowiedniej konsystencji. 5. Pozostałe górne części szparagów gotować przez 2 minuty w osolonej wodzie. Następnie, po odcedzeniu, wymieszać je z odrobiną masła, skórki z cytryny i świeżego tymianku. 6. Perliczkę doprawić solą i pieprzem. Obsmażyć na patelni z dwóch stron. Na końcu dodać na patelnię masło, czosnek, tymianek i cząstkę cytryny. Perliczkę polewać pieniącym się masłem. Całość przełożyć na blaszkę i piec w 200°C przez 6-7 minut. 7. Gdy perliczka odpocznie, około 5 minut po pieczeniu, ułożyć danie na talerzu. PERLICZKA WIELKOPOLSKA 1999 60205606 1 kg z VAT 20.99 49 5 . 1 szt 5.76 z VAT m zowy dnora przy jekupie min. za szt. 4 ŚMIETANKA UHT 30% 500 ML 5 58222837 69 6 1 szt. z VAT 5.97 MASŁO KERRYGOLD 200 G 6 92152446 59 1 szt. z VAT 6.92 MIÓD LIPOWY 400 G 11 61954012 95 1 szt. z VAT 12.55 ORZECHY LASKOWE 100 G KASZKA KUSKUS 300 G 5 50914100 29433281 34 1 szt. z VAT 5.61 2 99 1 szt. z VAT 3.14

Inne gazetki Selgros

Najnowsze gazetki