Składniki na 4 porcje:
Perliczka filet - 4 sztuki
Masło - 2 łyżki
Cytryna - 1 sztuka
Tymianek - 4 gałązki
Czosnek - 4 ząbki w łupinie
Szparagi zielone - 1 pęczek
Szalotka - 2 sztuki
Orzechy laskowe - 1 garść
Miód - 2 łyżki
Kuskus - 1/2 szklanki
Bulion warzywny - 1 szklanka
Sos pieczeniowy - 1/2 szklanki
Śmietanka 30% - 1/4 szklanki
Musztarda stołowa - 2 łyżeczki
Przyprawy (sól, pieprz) - do smaku
Smażony filet
z perliczki
z zielonymi szparagami,
palonym masłem
i orzechami laskowymi
mgr inż . Ane ta Łań
cuchowska
die tet yk
PERLICZKA
Mięso z perliczki coraz śmielej
upomina się o należne mu miejsce
na polskich stołach. Jest mniej
tłuste niż kurczak, do tego zawiera
niewielką ilość kalorii, najmniejszą
wśród wszystkich gatunków drobiu.
W jego składzie znajdziemy nie
tylko potas, odpowiadający za
prawidłową gospodarkę wodnoelektrolitową naszego organizmu,
ale również żelazo oraz witaminy
z grupy B, wpływające kojąco
na nasz układ nerwowy.
Sposób przygotowania:
1. Kuskus zalać wrzącym bulionem i odstawić
pod przykryciem, aż napęcznieje.
2. Szparagi oczyścić, usunąć zdrewniałe
końcówki. Dolną część szparaga pokroić
na drobne krążki, górną zostawić w całości.
3. Szalotkę pokroić w kostkę i przesmażyć z dolną
częścią szparagów. Gdy całość zmięknie, dodać
zaparzony kuskus, doprawić do smaku miodem,
sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
4. W rondlu połączyć sos pieczeniowy
ze śmietanką i musztardą, całość gotować
około 5 minut do odpowiedniej konsystencji.
5. Pozostałe górne części szparagów gotować
przez 2 minuty w osolonej wodzie. Następnie,
po odcedzeniu, wymieszać je z odrobiną masła,
skórki z cytryny i świeżego tymianku.
6. Perliczkę doprawić solą i pieprzem. Obsmażyć
na patelni z dwóch stron. Na końcu dodać
na patelnię masło, czosnek, tymianek i cząstkę
cytryny. Perliczkę polewać pieniącym się
masłem. Całość przełożyć na blaszkę i piec
w 200°C przez 6-7 minut.
7. Gdy perliczka odpocznie, około 5 minut
po pieczeniu, ułożyć danie na talerzu.
PERLICZKA
WIELKOPOLSKA
1999
60205606
1 kg
z VAT 20.99
49
5
.
1 szt 5.76
z VAT
m
zowy
dnora
przy jekupie min.
za szt.
4
ŚMIETANKA UHT 30%
500 ML
5
58222837
69
6
1 szt.
z VAT 5.97
MASŁO KERRYGOLD 200 G
6
92152446
59
1 szt.
z VAT 6.92
MIÓD LIPOWY 400 G
11
61954012
95
1 szt.
z VAT 12.55
ORZECHY LASKOWE
100 G
KASZKA KUSKUS
300 G
5
50914100
29433281
34
1 szt.
z VAT 5.61
2
99
1 szt.
z VAT 3.14