Lody
z owocową salsą
i miodowym gofrem
Składniki na 4 porcje:
Lody waniliowe - 4 gałki
Truskawki - 1 garść
Borówki - 1 garść
Maliny - 1 garść
Masło - 4 łyżki
Mąka - 2 szklanki
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Cukier - 4 łyżki
Jajka - 4 sztuki
Mleko - 1,5 szklanki
Miód - 4 łyżki
Przyprawy (sól, pieprz) - do smaku
mgr inż . Ane ta Łań
cuchowska
die tet yk
BORÓWKI
są doskonałym źródłem błonnika.
Szklanka tych owoców zaspokaja około
20-25% dziennego zapotrzebowania
ludzkiego organizmu na ten składnik.
Borówki są również bogatym źródłem
przeciwutleniaczy, substancji
o właściwościach przeciwzapalnych
oraz wspomagających nasz układ
odpornościowy. Antyoksydanty
zawarte w borówkach dodatkowo
chronią nasz wzrok
przed szkodliwym działaniem
promieniowania UV.
p
Sposób przygotowania:
1. Żółtka oddzielić od białek
oraz połączyć z mlekiem i cukrem.
Przesiać mąkę z proszkiem do
pieczenia i dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę
i połączyć z ciastem.
2.Ciasto na gofry smażyć
w gofrownicy do uzyskania
złocistego koloru.
3. Truskawki pokroić na małe
ćwiartki, dodać borówki i maliny.
Całość skropić odrobiną miodu
i wymieszać. Na ciepłego gofra
nałożyć sałatkę owocową i gałkę
lodów waniliowych.
LODY
ZIELONA
BUDKA 1 L
• różne smaki
24345621
JAJA WIELOZBOŻOWE
KL. M
• sprzedaż po 10 szt.
10540573
BORÓWKA
AMERYKAŃSKA 125 G
• cena w przeliczeniu na 1 kg:
45.52, z VAT 47.80
1249
37849486
1 szt.
z VAT 13.12
049
1 szt.
z VAT 0.52
MLEKO BEZ LAKTOZY
UHT 3,2% 500 ML
MIÓD
WIELOKWIATOWY 1,2 KG
PROSZEK
DO PIECZENIA 36 G
1
92791094
22
63419790
22782353
Legenda
2
NFC
Świeże
Mrożone
Przygotowane
na miejscu
Sok nie
z koncentratu
569
Przygotowane
na miejscu
59
1 szt.
z VAT 1.67
99
1 szt.
z VAT 24.14
0
35
1 szt.
z VAT 0.43
1 szt.
z VAT 5.98