_Tocaccia
Składniki na 4 porcje:
Mąka - 3 szklanki
Drożdże w proszku - 1 łyżeczka
Oliwa z oliwek - 6 łyżek
Bakłażan - 1 sztuka
Papryka - 1 sztuka
Rukola - 1 opakowanie
Orzeszki pinii - 1 garść
Parmezan tarty - 1/4 szklanki
Czosnek - 1 ząbek
Cytryna - 1 sztuka
Pomidory cherry - 2 garście
Rozmaryn - 2 gałązki
Przyprawy (sól, pieprz) - do smaku
z warzywamii
śródziemnomorskimi
i pesto z rukoli
mgr inż . Ane ta Łań
cuchowska
die tet yk
PARMEZAN
Ten dojrzewający włoski
ser jest popularny niemal
na całym świecie, w tym również
w Polsce. Jego niepowtarzalny
i wyrazisty smak daje mu tę
przewagę, że bardzo trudno
pomylić go z innym serem.
Parmezan jest doskonałym
źródłem białka oraz fosforu,
składników wzmacniających
nasze kości i zęby, oraz
witamin z grupy B. Doskonale
sprawdza się nie tylko jako
dodatek do makaronów,
ale również sałatek.
Sposób przygotowania:
1. Z mąki, drożdży i soli wyrobić ciasto z 2,5
szklanki wody. Odstawić do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość, przebić ciasto ręką.
Blachę do pieczenia natłuścić i obsypać
mąką. Ciasto delikatnie przełożyć do formy,
rozciągnąć na boki i szczelnie przykryć folią
spożywczą. Odstawić, aż podwoi objętość.
2. Rukolę, orzeszki pinii, parmezan, czosnek,
sok z cytryny i oliwę zmiksować na pesto.
3. Paprykę i bakłażana pokroić w kostkę,
rozmaryn porwać na igły.
4. Ciasto polać oliwą, palcami zrobić dołki,
rozsypać warzywa. Piec w 200°C przez
40 minut.
SER PARMIGIANO
REGGIANO 200 G
19
69675742
ponad
400 artykułów
kuchni świata
na półce
ó
99
1 szt.
z VAT 20.99
przez cały rok
DROŻDŻE 7 G
0
65263352
2
OLIWA Z OLIWEK 1 L
15
22
61252888
85
1 szt.
z VAT 1.05
Legenda
ORZESZKI PINII 100 G
99
1 szt.
z VAT 16.79
61510830
NFC
Świeże
Mrożone
Przygotowane
na miejscu
Przygotowane
na miejscu
Sok nie
z koncentratu
99
1 szt.
z VAT 24.14
ROZMARYN PL DONICZKA
• kraj pochodzenia: Polska
5
39669866
99
1 szt.
z VAT 6.29
CZOSNEK CHINY 3 SZT.
• kraje pochodzenia: Chiny, Polska
• cena w przeliczeniu na 1 kg:
14.95, z VAT 15.70
2
72456155
99
1 opak.
z VAT 3.14