PRZYGOTOWANIE:
1. Śliwki rozmrażamy przez noc
w lodówce, przez co tracą pewną
ilość swojego soku, co jest korzystne w przypadku przygotowywania
knedli. Duże owoce możemy podzielić
na ćwiartki.
2. Bataty obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej
wodzie. Ugotowane bataty pozosta-
wiamy do całkowitego wychłodzenia.
Rozdrabniamy tłuczkiem, wlewamy
roztrzepaną masę jajeczną, stopnio-
wo dodajemy mąkę (za każdym razem
sprawdzając gęstość ciasta) i wy-
rabiamy ciasto ręką. Konsystencja
ciasta ma przypominać gęstą, plastyczną masę marcepanową.
3. W dużym garnku zagotowujemy
osoloną wodę. Dłonie oprószamy mąką,
kształtujemy z ciasta kulkę wielkości
orzecha włoskiego, a następnie roz-
płaszczamy ją w dłoniach na okrągły,
cienki placek. Na środek kładziemy
śliwkę i zawijamy ją w ciasto, formuje-
my w kulkę, obtaczamy w mące i wrzucamy do gotującej się wody. Kluski po
wypłynięciu gotujemy jeszcze około
minuty i wyjmujemy.
4. Na patelni rozgrzewamy olej lnia-
ny (masło) i dodajemy syrop klonowy,
nie zagotowujemy sosu; mieszając
BORÓWKA W ŻELU
BIO 190 G
55624019
dokładnie, staramy się stworzyć sos
o jednolitej konsystencji. Przygotowa-
429
ne knedle polewamy słodkim sosem.
Możemy podać je z surówką z mar-
1 szt.
z VAT4.50
chewki lub sałatką owocową.
JAGODY MAQUI
EKO 21 G
39409420
6
99
1 szt.
z VAT7.55
KREM FIGOWY
140 G
44626091
SOK Z JEŻYN
DR JUICE 1 L
18990101
8
99
1 szt.
z VAT9.44
SOK Z CIEMNYCH
WINOGRON
DR JUICE 1 L
22882286
8
99
1 szt.
z VAT9.44
NEKTAR CZARNA
PORZECZKA
FORTUNA 1 L
69961225
SYROPY HERBAPOL
BIO 250 ML
• różne smaki
57115008
3 9
19
1 szt.
z VAT3.35
99
1 szt.
z VAT10.49
FIGI SUSZONE
200 G
97890396
659
1 szt.
z VAT6.92
4
49
1 szt.
z VAT4.71
9