Gazetka Społem - 31.03.2023 - 12.04.2023 - GAZETKA NIEAKTUALNA *

* Dotyczy tych sklepów Społem

Zobacz więcej

Produkty w tej gazetce

 
Składniki: • 1 kg białej kiełbasy • 3 łyżki masła • 2 łyżeczki miodu • 2 szklanki piwa • 3 kromki suchego razowego chleba • odrobina soli Przygotowanie: Ugotować białą kiełbasę. Na patelni rozgrzać masło, dodać miód, pokruszony suchy chleb, piwo i sól. Gotować kilka minut mieszając. Kiełbasę pokroić na porcje, włożyć do sosu i lekko podgrzać. Przygotowanie: Z przesianej mąki, cukru, margaryny i jajek zagniatamy ciasto, wkładamy do woreczka foliowego i umieszczamy na godzinę w lodówce. Spód od mazurka pieczemy w temperaturze 200°C, aż nabierze złotej barwy. Gotowy placek smarujemy marmoladą i lukrujemy. Z wierzchu dekorujemy mazurek wiśniami z konfitur i orzechami. Szynka wieprzowa w miodzie i przyprawach Jaja w sosie chrzanowym Składniki: • 5 jaj na twardo • sól, cukier • szklanka gęstej śmietany • kilka łyżeczek gotowego chrzanu • szczypior Przygotowanie: Ugotować jaja na twardo. Sporządzić gęsty sos: do śmietany dodać utarty chrzan, sól i cukier do smaku. Jaja ułożyć na małym, prostokątnym półmisku, kładąc jedno obok drugiego. Jaja polać sosem i posypać drobno pokrojonym szczypiorem. Jajka faszerowane pieczarkami Składniki: • 6 jaj • 15 dag pieczarek • 1 łyżka posiekanego szczypiorku • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki • 2 łyżki majonezu • 1 łyżka gęstej śmietany • 2 łyżki bułki tartej • 1 łyżka masła • 1 łyżka oleju • pieprz, sól Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo. Przekroić na pół. Wyjąć żółtka ze skorupek. Drobno posiekać lub rozgnieść widelcem. Umyte pieczarki pokroić na drobne kawałki lub zetrzeć na tarce. Podsmażyć na patelni na mieszaninie masła i oleju. Smażyć do momentu, aż z pieczarek odparuje sok. Ostudzone pieczarki wymieszać z posiekanymi żółtkami i zieleniną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jaja nadziewać przygotowanym farszem. Biała kiełbasa w sosie chlebowym Składniki: • 1,5 kg szynki wieprzowej bez kości • sól, pieprz • 1 łyżka oliwy • 4 łyżki świeżego, posiekanego rozmarynu • 2 łyżki mieszanki cynamonu, pieprzu, gałki muszkatołowej i goździków • 75 ml płynnego miodu • 125 ml wody Przygotowanie: Mięso powinno mieć temperaturę pokojową. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Doprawić mięso solą i pieprzem. Posmarować oliwą. Wymieszać rozmaryn z pozostałymi przyprawami i dobrze obtoczyć w nich mięso. Ułożyć w brytfannie, warstwą tłuszczu do góry. Polać miodem. Wlać 60 ml wody na dno brytfanny i wstawić mięso do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec szynkę 20 minut, a potem zmienić temperaturę piekarnika na 180°C. Piec jeszcze 40 minut. W trakcie pieczenia dolać 60 ml wody. Wyjąć mięso z piekarnika i pokroić je w plastry. Ułożyć na półmisku, polać wytworzonym sosem. Roladki drobiowe z kabanosem Składniki: • pojedyncze piersi z kurczaka • 200 g żółtego sera • kawałki kabanosa (tyle, ile piersi z kurczaka) • ogórki kiszone • papryka czerwona • odrobina ostrej musztardy • sól, pieprz • odrobina mąki • olej Przygotowanie: Pierś z kurczaka rozbić na dość cienkie plastry i lekko posolić. Każdy z kawałków posmarować musztardą i położyć na nim kawałek żółtego sera, kabanosa, ćwiartkę ogórka kiszonego i cienki pasek papryki. Zwinąć ciasno w roladkę i spiąć wykałaczką. Obtoczyć w mące i smażyć na oleju. Mazurek wielkanocny Składniki: Ciasto: • 1/2 kg mąki • kostka margaryny • 3/4 szklanki cukru • 2 jajka Na wierzch ciasta: • marmolada • konfitura wiśniowa • orzechy • lukier cytrynowy Baba cytrynowa Składniki: • 250 g mąki pszennej • pół kostki masła • 4 jaja • 80 g cukru • 20 g drożdży • pół szklanki mleka • opakowanie cukru waniliowego • skórka otarta z cytryny • szczypta soli Przygotowanie: Przesiać mąkę do miski, dodać cukier, 2 jajka i szczyptę soli. Rozetrzeć drożdże z mlekiem i dodać do mąki. Wbić pozostałe jajka i wsypać cukier waniliowy i skórkę z 1 cytryny. Wyrabiać ciasto do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Roztopić masło i wlać do ciasta. Wyrobić jeszcze raz i przełożyć ciasto do wysmarowanej formy na babę i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 200°C i piec przez 25 minut. Po upieczeniu pozostawić w formie w wyłączonym piekarniku na pół godziny.

Inne gazetki Społem

Najnowsze gazetki