Składniki: • 1 kg białej kiełbasy • 3 łyżki masła
• 2 łyżeczki miodu • 2 szklanki piwa • 3 kromki
suchego razowego chleba • odrobina soli
Przygotowanie: Ugotować białą kiełbasę. Na
patelni rozgrzać masło, dodać miód, pokruszony
suchy chleb, piwo i sól. Gotować kilka minut mieszając. Kiełbasę pokroić na porcje, włożyć do
sosu i lekko podgrzać.
Przygotowanie: Z przesianej mąki, cukru, margaryny i jajek zagniatamy ciasto, wkładamy do
woreczka foliowego i umieszczamy na godzinę
w lodówce. Spód od mazurka pieczemy w temperaturze 200°C, aż nabierze złotej barwy.
Gotowy placek smarujemy marmoladą i lukrujemy. Z wierzchu dekorujemy mazurek wiśniami
z konfitur i orzechami.
Szynka wieprzowa
w miodzie i przyprawach
Jaja w sosie
chrzanowym
Składniki: • 5 jaj na twardo • sól, cukier
• szklanka gęstej śmietany • kilka łyżeczek
gotowego chrzanu • szczypior
Przygotowanie: Ugotować jaja na twardo. Sporządzić gęsty sos: do śmietany dodać utarty
chrzan, sól i cukier do smaku. Jaja ułożyć na małym, prostokątnym półmisku, kładąc jedno obok
drugiego. Jaja polać sosem i posypać drobno pokrojonym szczypiorem.
Jajka faszerowane
pieczarkami
Składniki: • 6 jaj • 15 dag pieczarek • 1 łyżka
posiekanego szczypiorku • 1 łyżka posiekanej
natki pietruszki • 2 łyżki majonezu • 1 łyżka gęstej
śmietany • 2 łyżki bułki tartej • 1 łyżka masła
• 1 łyżka oleju • pieprz, sól
Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo.
Przekroić na pół. Wyjąć żółtka ze skorupek. Drobno posiekać lub rozgnieść widelcem.
Umyte pieczarki pokroić na drobne kawałki lub
zetrzeć na tarce. Podsmażyć na patelni na mieszaninie masła i oleju. Smażyć do momentu, aż
z pieczarek odparuje sok.
Ostudzone pieczarki wymieszać z posiekanymi
żółtkami i zieleniną. Doprawić do smaku solą
i pieprzem.
Jaja nadziewać przygotowanym farszem.
Biała kiełbasa
w sosie chlebowym
Składniki: • 1,5 kg szynki wieprzowej bez kości
• sól, pieprz • 1 łyżka oliwy • 4 łyżki świeżego,
posiekanego rozmarynu • 2 łyżki mieszanki
cynamonu, pieprzu, gałki muszkatołowej
i goździków • 75 ml płynnego miodu
• 125 ml wody
Przygotowanie: Mięso powinno mieć temperaturę pokojową. Rozgrzać piekarnik do 200°C.
Doprawić mięso solą i pieprzem. Posmarować
oliwą. Wymieszać rozmaryn z pozostałymi przyprawami i dobrze obtoczyć w nich mięso. Ułożyć
w brytfannie, warstwą tłuszczu do góry. Polać
miodem. Wlać 60 ml wody na dno brytfanny
i wstawić mięso do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec szynkę 20 minut, a potem zmienić temperaturę piekarnika na 180°C. Piec jeszcze
40 minut. W trakcie pieczenia dolać 60 ml wody.
Wyjąć mięso z piekarnika i pokroić je w plastry.
Ułożyć na półmisku, polać wytworzonym sosem.
Roladki drobiowe
z kabanosem
Składniki: • pojedyncze piersi z kurczaka
• 200 g żółtego sera • kawałki kabanosa
(tyle, ile piersi z kurczaka) • ogórki kiszone
• papryka czerwona • odrobina ostrej musztardy
• sól, pieprz • odrobina mąki • olej
Przygotowanie: Pierś z kurczaka rozbić na
dość cienkie plastry i lekko posolić. Każdy z kawałków posmarować musztardą i położyć na nim
kawałek żółtego sera, kabanosa, ćwiartkę ogórka
kiszonego i cienki pasek papryki. Zwinąć ciasno
w roladkę i spiąć wykałaczką. Obtoczyć w mące
i smażyć na oleju.
Mazurek
wielkanocny
Składniki:
Ciasto: • 1/2 kg mąki • kostka margaryny
• 3/4 szklanki cukru • 2 jajka
Na wierzch ciasta: • marmolada • konfitura
wiśniowa • orzechy • lukier cytrynowy
Baba
cytrynowa
Składniki:
• 250 g mąki pszennej • pół kostki masła • 4 jaja
• 80 g cukru • 20 g drożdży • pół szklanki mleka
• opakowanie cukru waniliowego • skórka otarta
z cytryny • szczypta soli
Przygotowanie: Przesiać mąkę do miski, dodać
cukier, 2 jajka i szczyptę soli. Rozetrzeć drożdże
z mlekiem i dodać do mąki. Wbić pozostałe jajka
i wsypać cukier waniliowy i skórkę z 1 cytryny.
Wyrabiać ciasto do momentu aż będzie gładkie
i elastyczne. Roztopić masło i wlać do ciasta. Wyrobić jeszcze raz i przełożyć ciasto do wysmarowanej formy na babę i pozostawić na 30 minut do
wyrośnięcia.
Nagrzać piekarnik do 200°C i piec przez 25 minut. Po upieczeniu pozostawić w formie w wyłączonym piekarniku na pół godziny.