POZNAŃ ŚREM
Czas na pizzę!
Składniki
25 g świeżych drożdży (lub 7 g instant)
150 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
Przygotowanie
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 2 łyżki mąki oraz cukier, dokładnie wymieszać i odstawić
na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, zrobić wgłębienie w środku
i wlać w nie rozczyn z drożdży. Sukcesywnie zagarniać łyżką mąkę do środka i przez 2 - 3 minuty mieszać
składniki, pod koniec dodając jeszcze oliwę. Połączone składniki wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką.
Wyrabiać przez ok. 15 minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie (ciasto można też zagnieść mikserem).
Wyrobione ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i chwilę pozagniatać. Podzielić w zależności od wielkości blaszki
można podzielić na 2 części, uformować z nich kulki i odłożyć na ok. 7 minut pod ściereczką.
Blaszki posmarować oliwą. Włożyć na środek kulkę ciasta, delikatnie spłaszczyć i rozciągać, rozprowadzając
palcami po całej powierzchni dna, zaczynając od środka i zostawiając niewielki "wałeczek" na brzegu.
Wyłożyć cienką warstwę sosu pomidorowego, ser oraz ulubione dodatki. Odczekać ok. 15 minut aż ciasto
podrośnie, następnie piec w maksymalnie nagrzanym piekarniku (min. 250 st. C) przez ok. 10 minut.
3
2
49
99
1 szt
Mąka do pizzy
Primo Gusto
500 g
cena za 1 kg = 6,98
1
1,99 za 1 szt. przy zakupie 2 szt.
2,59 za 1 szt. przy zakupie 1 szt.
cena za 1 kg = 15,92-9,95/20,72-12,95
cena za 1 kg = 33,26
cena za 1 kg = 14,97
1 kg
Pieczarki
Kraj pochodzenia: Polska
4
99
1 szt
Spód do pizzy
Henglein
400 g
cena za 1 kg = 7,47
1 szt
Sos do pizzy
wybrane rodzaje
Mu
400 g
5
1 szt
5
99
Mozzarella
ser tarty
Mlekovita
150 g
99
99
PRZY ZAKUPIE 2 SZT.
Zo arella
Zo
125/200 g
1 szt
6
99
1 szt
6
99
1 szt
Pizza Guseppe
wybrane rodzaje
Dr Oetker
380-440 g
cena za 1 kg = 18,39-15,88
Chorizo pikantne
WM
225 g
cena za 1 kg = 31,06
leclerc.poznan.srem www.poznan-srem.leclerc.pl